Saslušana prvoosumnjičena matičarka

SMEDEREVO, 6. april 2017 – U Osnovnom javnom tužilaštvu (OJT) u Smederevu danas je, na okolnosti krivične prijave koja je prethodno podneta protiv šest matičarki iz Gradske uprave u Smederevu, u prisustvu branioca, saslušana prvoosumnjičena D.M. iz Smedereva, potvrđeno je regionalnom portalu Podunavlje.info.

Protiv njih je podneta prijava zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja iz čl. 359. st. 2. u vezi stava 1. KZ i drugih dela. Nakon današnjeg saslušanja, osumnjičenoj D.M. nije određena mera, kako nam je saopšteno, s obzirom da nije zadržavana od strane policije.

Smederevskim matičarkama, posle policijskog zadržavanja od 48 sati, početkom marta je  određena mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa svim svedocima u postupku, uz obavezu javljanja policiji na svakih pet dana.

Prethodno su, nakon sprovedenog disciplinskog postupka, četiri od pet uhapšenih matičarki, dobile otkaze. Žalbena komisija grada Smedereva je, u međuvremenu, odlučivala po žalbi, koju je konačno odbila kao neosnovanu, ali nije bila jedinstvena u toj odluci. Kako Podunavlje.info nezvanično saznaje, dva člana su bila za otkaze, dok je treći član bio protiv takve odluke. Takođe nezvanično, prvoosumnjičenoj, glavnoj matičarki, nije otkazan ugovor o radu u Gradskoj upravi u Smederevu.

Sprovođenje dokaznih radnji u okviru postupka koji nije redovni već takozvani skraćeni, zbog zaprećenih kazni, nastavlja se ispitivanjem svih svedoka, kojih je više od 50, kao i izvođenjem drugih dokaza, a po potrebi, biće izvršeno i ekonomsko-finansijsko veštačenje, rečeno je portalu Podunavlje.info u OJT.

Povodom hapšenja matičarki u okviru akcije Pluton 2, policija je saopštila da su osumnjičene u periodu od januara 2014. do oktobra 2016. godine u svojstvu odgovornih lica matične službe – Gradske uprave u Smederevu, prilikom izdavanja izvoda iz matičnih knjiga od građana – podnosilaca zahteva, primale novac na ime plaćanja taksi u iznosima koji su zakonom propisani za tu vrstu izvoda.

MUP smatra da su osumnjičene na taj način sebi pribavile protivpravnu imovinsku korist, a budžet Republike Srbije oštetili za 2.839.880,00 dinara. Protiv jedne osumnjičene biće podneta krivična prijava u redovnom postupku, navodi se u istom saopštenju policije.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!