Poverenik: Dostaviti kopije ugovora Železare i Bremera

Foto: Srđan Ilić

INSAJDER, 6. april 2017 – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zatražio je od Vlade da neposrednom prinudom obezbedi izvršenje njegovog rešenja kojim je naloženo da Železera Smederevo novinarki Krika dostavi kopije ugovora Železare i firmi Bremer internešenel i Bremer trejding.

U saopštenju, poverenik je naveo da novinarki treba da se dostave ugovori iz 2013. i 2015. i dokumenata iz kojih se može saznati kada je i kolike iznose Železara Smederevo uplaćivala tim kompanijama.

Poverenik je naveo da je u konkretnom slučaju Železara Smederevo na zahtev tražioca informacija prvo odgovorila da se dokumentacija u vezi sa zahtevom nalazi u „dislociranoj arhivi, a ne u sedištu organa“, pa da joj je potreban dodatni rok, predviđen zakonom, da bi odgovorila na zahtev.

Potom, ni po isteku produženog roka, nije odgovorila na zahtev, pa je tražilac informacije podneo žalbu povereniku.

U izjašnjenju na zahtev poverenika Železara je predložila da se žalba tražioca odbije i pozvala se na to da je sa stranim partnerima ugovorila poverljivost i da stoga ne može da postupi u skladu sa zahtevom.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!