Muzej u Smederevu obeležava 67 godina postojanja

SMEDEREVO, 6. april 2017 – Povodom Dana Muzeja u Smederevu, u sredu 12. aprila biće organizovano predavanje i prezentacija Smederevske zlatne naušnice – plemeniti tragovi naše prošlosti.

Muzej u Smederevu, jedna od najstarijih i najreprezentativnijih smederevskih ustanova u kulturi, obeležiće 67 godina rada zanimljivim programom u okviru kojeg će imati ekskluzivno predstavljanje najvrednijih i najsjajnijih muzealija pronađenih u Smederevskoj tvrđavi.

Naime, uoči obeležavanja Dana Muzeja u Smederevu, Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevio izvršio je predaju Para zlatnih naušnica sa grbom i monogramom, koje su pronađene prilikom areholoških istraživanja sakralnog kompleksa–crkve u jugoistočnom uglu Smederevske tvrđave. Od nedavno, ova vredna muzealija postala je deo arheološke zbirke Muzeja u Smederevu.

Ovim povodom biće održani predavanje i prezentacija Smederevske zlatne naušnice – plemeniti tragovi naše prošlosti. Program počinje u sredu 12. aprila 2017. u 18 časova.

U programu učestvuju Tatjana Gačpar, arheolog i direktor Muzeja u Smederevu i Dejan Radovanović, arheolog i direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo

Tokom trajanja programa u ulaznom holu Muzeja posetioci će biti u prilici da vide Par zlatnih naušnica sa grbom i monogramom, tako i još jedan vredan predmet iz naših zbirki – Zlatnu naušnicu sa biserima, pronađenu u Malom gradu Smederevske tvrđave 1968. godine.

Podunavlje.info podseća da je u Smederevskoj tvrđavi pre pet godina pronađen jedinstveni primerak srpskog srednjevekovnog zlatnog nakita sa grbom Nemanjića. –  par minđuša sa dvoglavim orlom, koji upućuje na lozu Nemanjića i  period 14-15. vek.

„Nalaz je naročito značajan, osim materijalne i istorijske vrednosti, dobro je očuvan. Pripada lunolastom tipu naušnica – šuplje livenje, ornamenti odrađeni urezivanjem. Na bočnoj strani, u elipsoidnom krugu nalazi se grb sa dvoglavim orlom, grb Nemanjića. U Smederevskoj tvrđavi ranije je slučajno otkrivena jedna zlatna naušnica“, rekao je tom prilikom arheolog Dejan Radovanović i dodao da je, prema tadašnjim saznanjima, jedini takav par pronađen u okolini Prilepa.

„Ovaj par (naušnica) je pripadao osobi visokog vlastelinskog reda, s obzirom na položaj groba u severnoj zoni, van crkve, gde je pronađen pored mlađe osobe ženskog pola i ne možemo da pretpostavimo da je reč o nekome iz porodice Brankovića“, rekao je 2012. Radovanović.

Organizatori poručuju da su sponzori koktela povodom Dana Muzeja u Smederevu: Vinarija „Jeremić“ Smederevo, Vinarija „Vodnjanka“ Vodanj i Podrum „Ilić“ Vodanj.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!