Ako Vlada ne pomogne, radnici „Goše“ idu pred slovačku Ambasadu

SMEDEREVSKA PALANKA, 5. april 2017 – Štrajk zaposlenih u Fabrici šinskih vozila „Goša“ u Smederevskoj Palanci ušao je u osmi dan, a jedina novost jeste da radnici sada više zaista ne znaju s kim bi mogli da pregovaraju. Slovaci, dosadašnji vlasnici, „Gošu“ su u ponedeljak prodali kiparskoj firmi Lisnart holding limitid, a zaposleni su to saznali u utorak, uvidom u podatke na sajtu APR-a. Svi pokušaji da uspostave kontakt sa dosadašnjim vlasnikom ostali su bez rezultata, mada imaju saznanja da se direktor Ivan Hemšild već dva dana nalazi u Beogradu. Vratio se iz Slovačke, pošto je, podsetimo, iz fabrike nestao onog dana kada s njihov kolega Dragan Milenković, ne mogavši više da trpi bedu i nemaštinu, obesio u fabričkoj hali, što je u neku ruku i iniciralo štrajk.

– Znamo i u kom je hotelu, ali to nam mnogo ne pomaže. Javio se, i to preko posrednika, ne lično. Zbog toga smo zamolili predsednika palanačke opštine da interveniše, da nam omogući direktan kontakt sa ljudima iz Vlade, jer mi smo velikim delom baš zahvaljujući državi došli u situaciju u kojoj smo. Blokirao nas je Fond za razvoj tražeći da vratimo novac kada je već dve trećine poslao bilo završeno. Ne tražimo nikakv novac, samo zaključak Vlade koji bi razrešio ovo – objašnjava Saša Lazić, izvršni direktor FŠV „Goša“.

Zbog svega toga su radnici, njih više od sto, u sredu ujutro ušli u zgradu palanačke opštine, da zatraže pomoć od predsednika Toplice Pintorovića.

– Jedino što tražimo od predsednika opštine jeste da nam omogući prijem u resorna ministarstva, za privredu i rad i socijalna pitanja, jer mi više ne znamo s kim da razgovaramo. Stari vlasnik nas ignoriše, a za ove nove ne znamo ni koji su ni šta su. Ako to ne bude bilo brzo, otvoreno smo mu rekli, doći ćemo ponovo u opštinu, ali nećemo biti ovako ljubazni kakvi smo bili danas. Sledeće je da odemo ispred Vlade, ali ispred slovačke Ambasade, pa da vidimo da li će i onda da nas ne primećuju – najavljuje Bojan Đorđević iz štrajkačkog odbora.

Fabriku šinskih vozila, da podsetimo, slovačka firma ŽOS kupila je početkom 2007. za 140,44 miliona dinara. Posle deset godina njihovog gazdovanja, firma je dužna oko 2 miliona evra radnicima za plate, još oko 3 miliona državi, a račun je u blokadi četiri godine, toliko dugo i su i radnicima neoverene zdravstvene knjižice.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!