Dok radnici „Goše“ štrajkuju Slovaci prodali fabriku

SMEDEREVSKA PALANKA, 4. april 2017 – Štrajk zaposlenih u Fabrici šinskih vozila „Goša“ u Smederevskoj Palanci, započet zbog bede koja je u smrt oterala njihovog kolegu Dragana Milenkovića, još uvek traje, a s njima niko ne počinje pregovore. Da sve bude gore, uvidom u podatke APR-a utvrdili su da više i ne znaju s kim bi trebalo da pregovaraju: od ponedeljka vlasnik firme nije više ŽOS iz Trnave nego neka nikom poznata kiparska firma!

Ako mogu da pretpostave zašto je fabrika prodata, mnogo je razloga, nagomilani dugovi pre svega, radnicima nije jasno kako je to urađeno a da država Srbija nije prstom mrdnula, s obzirom da su i prema njoj drugovi ogromni. Jer, sada je izvesno, slovačka kompanija prodala je „Gošu“, a to je država preko Agencije za privredne registre uredno evidentirala, kiparskom Lisnart holding limitidu.

– Ajd’ što mi ne znamo, barem je ovaj deo poslovodstva koji je ovde to trebalo da zna! Sad smo tek sluđeni, šta da radimo, kome da se obratimo, s kim da pregovaramo, da li ćemo da idemo u stečaj a puna fabrika posla… Država je javno dala taj podatak preko APR-a, znači sve znaju, baš kao šta znaju i da smo u štrajku – kaže Milorad Miloradović iz Samostalnog sindikata „Goše“.

Miloradović nema dilemu da je u pitanju igra, da je sve pokušaj da ŽOS izbegne odgovornost i obaveze koje ima prema njima, moguće i one prema državi.

– Mi godinama pričamo o tome da bi jedino rešenja za nas bila neka poštena prodaja, i za nas i za državu, ali ovo sigurno nije to. Dovode nas u situaciju da jurimo novog vlasnika, koji može sutra da dođe i kaže da hoće ovde da sadi krastvace i da su mu potrebna samo tri radnika da čuvaju plastenike! Mi ostali na biro! Jedino što bismo imali overene zdravstvene knjižice preko biroa, e to bi nam bila dobra vest – jetko objašnjava Bojan Đorđević iz štrajkačkog odbora FŠV „Goša“.

Fabriku šinskih vozila, podsetimo, slovačka firma ŽOS preuzela je 2007. godine, najavljujući tada uvođenje novih programa i povećanje broja zaposlenih. Deset godina kasnije, firma je dužna oko 2 miliona evra radnicima za plate, još oko 3 miliona državi, račun je u blokadi četiri godine zbog duga od oko pola milijarde dinara.

Lisnart holding limitid, novi vlasnik „Goše“, od ponedeljka, jeste registrovan na Kipru, ali u Slovačkoj posluje od 2002. godine. Tako stoji u registru poslovnih subjekata slovačkog Ministarstva pravde, a lako je primetiti i da su sva imena odgovornih lica Lisnart holding limitida slovačka.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!