(Ne)pravilnosti na biralištima

SMEDEREVO, 2. april 2017 – Novinaru regionalnog portala Podunavlje.info na biračkom mestu 21 u Smederevu nije bilo dozvoljeno da fotografiše početak glasanja, ali i kasnije tokom dana, navodno, zato što je „zabranjeno fotografisanje na biračkom mestu“. Kolegi je tražena akreditacija, iako mu je kasnije u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) rečeno da, osim za konferencije u svom sedištu, nije zahtevano da se novinari akredituju, jer bi bilo “malo mnogo” zahtevati akreditacije za više od osam hiljada biračkih mesta, kao i da birački odbori nemaju pravo da onemoguće izveštavanje novinara, samim tim i fotografisanje.

Novinaru našeg portala, koji je tim povodom kontaktirao RIK, savetovano je da biračkom odboru prenese da pogledaju član 31. Pravila o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Republike, koji predviđa da predstavnici medija mogu da budu prisutni na biračkom mestu radi pripreme izveštaja o toku glasanja. Ni to nije pomoglo, pa je ovakvo ponašanje predstavnika biračkog odbora, posle završenog glasanja, ponovo prijavljeno Republičkoj izbornoj komisiji, pre svega zbog nesprovođenja Pravila o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Republike, ali i zbog nepostupanja po instrukcijama predstavnika RIK-a. Inače, Pravilima se bliže uređuje rad biračkih odbora na sprovođenju izbora za predsednika Republike, a u članu 2. stav 3. navodi se da je “rad biračkog odbora javan”. U RIK-u nam je rečeno da je tokom dana bilo još sličnih situacija, uglavnom u Beogradu, pravdajući takvo ponašanje nedovoljnim iskustvom ljudi u biračkim odborima, kao i da će RIK odlučiti i o tim nepravilnostima.

Prema podacima Radnog tela RIK-a pri Gradskoj upravi u Smederevu, većih nepravilnosti koje bi uticale na regularnost izbornog procesa, na biračkim mestima u Smederevu nije bilo.

Međutim, čini se da je problem današnjih izbora, kod jednog broja glasača, bio nedostajući zvanični dokument, odnosno lična karta. Naime, izvesnom broju starijih sugrađana nisu zamenjena dokumenta kojima je istekao rok. Bilo je predviđeno da glasaju svi koji imaju potvrdu za izdavanje novog dokumenta. Bilo je slučajeva građana sa potvrdama, ali bez pečata, pa se postavlja pitanje, ukoliko je dokument validan, kako je mogao da izostane pečat, i to Ministarstva unutrašnjih poslova. Takođe, prema nezvaničnim podacima dostavljenim portalu Podunavlje.info, pripadnici jedne političke stranke dovozili su i odvozili starije sugrađane na biračka mesta u Smederevu. Informacija koja potvrđuje ovu sumnju stigla je i sa biračkog mesta kod Nušićeve škole, gde su, navodno, pripadnici te političke stranke, koja okuplja širu koaliciju u podršci svom predsedničkom kandidatu, dovozili penzionere na glasanje.

Ovakva aktivnost nije nezakonita, ali  se njome na indirektan način, ako ne i sasvim otvoreno, sugeriše za kog predsedničkog kandidata da glasaju, rekli su posmatrači predsedničkih izbora za Podunavlje.info.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!