Štrajk u Fabrici šinskih vozila „Goša“

SMEDEREVSKA PALANKA, 28. mart 2017 – Radnici Fabrike šinskih vozila „Goša“ jutros su, kako su i najavili, započeli generalni štrajk. Zahtevi su da im se odmah isplati 100.000 dinara po radniku na ime zaostalih neisplaćenih plata, overe zdravstvene knjižice, poveže staž, da ubuduće plate dobijaju mesec za mesec, a da im preostala dugovanja budu isplaćena u 10 mesečnih rata.

Nakon prošlonedeljne tragedije, kada se u krugu fabrike obesio njihov kolega Dragan Mladenović, eskaliralo je nezadovoljstvo radnika koji mesecima, sada već i godinama, nisu primili redovne zarade. Niko više i ne zna koji je broj zaostalih plata, jer su u međuvremenu primali po 3-4 do najviše 8-9 hiljada dinara mesečno, a poslednji isplatni listić glasi na decembar. Procenjuje se da je u pitanju između 20 i 30 plata, za koliko su radnici uskraćeni od kada je slovačka firma ŽOS Trnava preuzela firmu.

Direktor Ivan Heimšild je, kako kažu radnici, od prošle nedelje je u Slovačkoj. Pobegao je, kažu, u pratnji policije, onog dana kada su se okupili zbog tragedije njihovog kolege.

U međuvremenu je poslovanje fabrike pretresala Inspekcija rada, kako bi se tačno utvrdilo koliko se duguje radnicima i koliko dugo nisu uplaćivani doprinosi, a tokom dana su predstavnici sindikata bili u Beogradu na sastanku u Ministarstvu za rad, kako bi pokušali da pronađu neko rešenje za nezavidnu situaciju koja je dovela do štrajka.

– Država bi morala da stane iza nas, ali oni samo ponavljaju „pa to je privatnik“! Kada se sve sabere šta smo čuli, proizilazi da moramo da čekamo poslodavac da dođe, da ga mi priteramo u ćošak – prenose radnicima sindikalci utisak sa očigledno ne baš uspelog sastanka.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!