Site icon podunavlje.info

Nastavljeni radovi na obnovi kule 8 Smederevske tvrđave

SMEDEREVO, 27. mart 2017 – Nastavljeni su radovi na obnovi kule 8 Smederevske tvrđave, potvrđeno je portalu Podunavlje.info u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Podsetimo, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je u 2016. godini opredelilo sredstva za konzervatorsko-restauratorske radove na obnovi kule 8 Smederevske tvrđave. Kako su radovi zbog poštovanja procedure javne nabavke, umesto u avgustu kako je planirano, započeli tek 10. oktobra, Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo je zbog nepovoljnih vremenskih uslova bio primoran da ih prekine 21. decembra, uz obavezu da se nastave početkom građevinske sezone u 2017. godini.

Radovi izvedeni krajem 2016. godine obuhvatili su obnovu grudobrana i parapeta na vrhu kule, sanaciju svih oštećenja i obnovu nedostajućih delova sva tri spoljašnja lica  zidova kule, obnovu lica zida u otvoru same kule, blokovanje i dersovanje sa spoljne strane i injektirane pukotine na severnom licu, tako da će nastavak radova u 2017. godini obuhvatiti obnovu poda na vrhu kule, dersovanje lica zidova kule sa unutrašnje strane, kao i blokovanje i sanaciju lica zidova u otvoru kule.

Predviđeno je da se u 2017. godini, obnovom kule 9, u potpunosti završe radovi na obnovi Jezavskog bedema, koji se duži niz godina izvode prema projektu Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo Realizacija obnove Jezavskog bedema od kule 7 do kule 10 Smederevske tvrđave.

Za radove na obnovi kule 9 Zavod je aplicirao kod Ministarstva kulture i informisanja RS na Konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog nasleđa u Republici Srbiji u 2017. godini, čiji se rezultati očekuju krajem marta meseca.

Exit mobile version