Site icon podunavlje.info

Obesio se u fabrici jer više nije mogao da trpi nemaštinu

SMEDEREVSKA PALANKA, 23. mart 2017 –  Radnik Fabrike šinskih vozila Goša u Smederevskoj Palanci Dragan Mladenović (56) iz Velike Plane pronađen je u sredu ujutro obešen u jednoj od hala. Njegovo beživotno telo su, posle potrage po fabrici, pronašle kolege pošto je njegova porodica javila se nije vratio kući nakon posla prethodnog dana.

– Beda i nemaština, eto šta ga je oteralo u smrt. Sam je brinuo o bolesnom detetu otkako mu je žena umrla, majka mu je bolesna, a ni on nije bio najbolje. Pare za lekove nije imao, kažu ljudi koji su ga bolje znali da mu je ovaj obrok u fabrici bio jedini u toku dana – kaže jedan od okupljenih radnika, koji su, nakon što je otkrivena konačna nesrećna sudbina njihovog kolege, protestvovali ispred kancelarije direktora.

Fabrika šinskih vozila je privatizovana pre deset godina, preuzela ju je slovačka kompanija ŽOS iz Trnave i radnici su već štrajkovali. Sada im, kažu, slovački poslodavac duguje između 18 i 20 plata, niko više ne zna tačno, jer dobijaju neki novac, kako objašnjavaju, „na kašičicu“, po 10-20 posto plate, i to neredovno. Zdravstvene knjižice im nisu overene, doprinosi se ne uplaćaju jer je račun firme već četiri godine u blokadi. Posla ima, tvrde radnici, a gde pare idu – e to ne znaju.

I Dragan je, kao i većina od njih 375 koliko ih je ostalo u firmi, bio u teškoj materijalnoj situaciji, po rečima njegovih kolega s posla, nedavno je bio izbačen iz autobusa na putu kući jer nije imao ni tih 100 dinara za kartu.

– Bio je dobar drug i radnik, a ta nemaština i nemoć da pomogne bolesnom sinu i majci, to ga je dokusurilo – u pola glasa kaže jedan od kolega dok kola pogrebnog preduzeća odvoze telo njihovog nesrećnog druga iz mašinskog odeljenja.

Pretpostavlja se da se obesio još juče po završetku prve smene. Od kuće su ga zvali na mobilni i tražili svuda gde su mislili da bi mogao da bude. Ujutru su ga kolege pozvale na telefon koji je zazvonio u garderobi, u kaseti, gde su pronašli i njegovo odelo. Pošli su da ga traže po hali, pronađen je obešen u delu, iznad stepeništa, kroz koji se ne prolazi često. Odmah je obaveštena policija koja je sprovela istragu. Dežurni tužilac nije naložio obdukciju pošto je jedina rana na telu bila ona na vratu, kao posledica vešanja.

Nezadovoljni radnici su se potom okupili ispred kancelarije direktora, Slovaka Ivana Hajmšilda, koji je nedugo zatim napustio zgradu uz policijsku pratnju. Tvrde da nisu imali nameru da ga ma na koji način ugroze, došli su, kažu, da traže da posle ovakve nesreće najzad počnu da se rešavaju njihovi problemi.


Još jedna privatizacija koja je pošla naopako

Kada je 2007. Fabriku šinskih vozila preuzela slovačka firma ŽOS Trnava to je objavljeno kao još jedan uspeh tadašnje Vlade, najavljivano je uvođenje novih programa, povećanje broja zaposlenih. Umesto toga, mada ima posla, radnici kažu da se radi kao nekada, čak i više, nema plata. Firma im je dužna oko 2 miliona evra za plate, još oko 3 miliona državi, račun je u blokadi četiri godine zbog duga od oko pola milijarde dinara.


– Mi pričamo o našim Srbima koji rade u Slovačkoj, njih branimo, a ovde, u srcu Srbije, oni nas gaze kao tuđe. Niko više i ne zna koliko nam platu duguju, 15-20 najmanje, svake godine po četiri fale. Obraćali smo se ministarstvima, ali tamo kao da niko nema sluha za naš problem. I stigli smo dotle da čoveka sa 35 godina staža, dobrog radnika, izbacuju iz autobusa jer nema da plati kartu, a kod kuće mu bolesno dete i majka. Neko za ovo mora da odgovara – rezigniran je Milorad Miloradović predsednik Samostalnog sindikata.

Kaže da su se u više navrata obraćali vlasniku, ali da im je ovaj čak jednom dogovorio da neće da zatvori fabriku kada država ne preduzima ništa. Da su ga posle tri meseca, kada nije platio poreze i doprinose, naterali da ih isplati ili zatvori fabriku, kaže, ne bi se došlo u ovakvu situaciju koja je za posledica imala i ovu tragediju.

 

 

Exit mobile version