Site icon podunavlje.info

Da raspršim boraniju u prvom krugu pa onda s Vučićem u drugom

SMEDEREVSKA PALANKA/SMEDEREVO, 21. mart 2017- Znam da je Vućić mnogo jak, da nemam šanse da ga pobedim u prvom krugu, ali moram ovu sitnu boraniju da raspršim, Jeremića, Jankovića, Preletačevića, da bih došao u drugi. Čeka me direktni okršaj sa Vućićem, televizijski duel će pokazati ko dominira srpskom političkom scenom. Nadam se da će biti, da se ne može izbeći

Ovako je govorio Vojislav Šešelj u Smederevu, na blic turneji, u okviru koje je ovog utorka bio u Smederevskoj Palanci i Smederevu, kako sam kaže, jer za veliku kampanju nemaju para.

– Ne bi valjalo da sva vlast u Srbiji bude u jednim rukama, ako Vućić preuzme tu funkciju onda sve ima. Vlast mora da ima neku kontrolu, a ko bi bolje kontrolisao izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast u ovom trenutku od mene? To ne može ni Vuk Jeremić, ni Saša Janković, ni Preletačević – tvrdi Šešelj.

– Aleksandar Vučić je predsednik Vlade i on mora da obavlja tu funkciju sve do moje inauguracije za predsednika. On ovo što preti, to ne sme da uradi, ne može Srbija u isto vreme da ostane sa odlazećim predsednikom i sa Vladom u ostavci. Kad ja položim zakletvu on može da podnese ostavku, ja bih onda vršio konsultacije za sastav nove Vlade: Naravno, prvo bih se njemu obratio jer njegova koalicija ima dve trećine poslanika u Skupštini – najavljuje prvi čovek radikala.

Ipak, njegova pobeda na izborima ne znači, objašnjava, da bi u tom slučaju odmah bili parlamentarni izbori.

– Može Vučić da ostane premijer, može da odredi nekog drugog iz svoje stranke, ja se u to neću mešati. Ako mi Vlada predloži raspuštanje Narodne skupštine, ne može predsednik to da uradi samoinicijativno, osim kada je Vlada u takvoj krizi, onda bih raspisao izbore, ne odmah, na zimu ili iduće godine – kaže Šešelj.

Nezaobilazno pitanje u susretu sa ovim predsedničkim kandidatom bila je iznenadna pojava na političkom nebu Ljubiše Preletačevića.

– Ni on sam za sebe ne tvrdi da je ozbiljna pojava u političkom životu. Nije problem što se on kandidovao, da je ispunjavao uslove, ali njegov nijedan dokument nije bio validan. Da je moja dokumentacija imala 10 posto nedostataka koje je imala njegova mene bi automatski odbili. Čudno je da su i naprednjaci i opozicione stranke bili na Izbornoj komisiji za to da se on zadrži, samo su radikali bili protiv – smatra Šešelj.

– Neke opozicione stranke su mu spremale kandidaturu računajući da će tako oštetiti Vučića, da će ga tako sprečiti da pobedi u prvom krugu. Međutim, Vučić je shvatio da ionako nema šansi da pobedi u prvom krugu, pa je on počeo da podržava Belog, znajući da on uzima glasove opozicionim stankama. Tako su se ovi koji su plasirali Prelatačevića, grdno pokajali. Umešane su tu i neke strane ambasade i agenture – kaže kandidat za predsednika ispred Srpske Radikalne stranke.

Exit mobile version