Kostjukov i prvaci beogradskog baleta u Smederevu

SMEDEREVO, 18. mart 2017 – Istaknuti baletski umetnik Konstantin Kostjukov nastupio je sinoć na velikoj sceni Centra za kulturu Smederevo sa prvacima beogradskog baleta – Milom Dragićević, Tamarom Ivanović, Bojanom Žegarac, Milanom Rusom, Jovicom Begojevim i Teodorom Spasić.

Program je obuhvato odabrane delove nekih od najpoznatijih ostvarenja klasičnog baleta, kao što su „Labudovo jezero“ i „Uspavana lepotica“ Petra Iljiča Čajkovskog, kao i „Don Kihot“ Ludviga Minkosa, a vrhunski izvođači na sceni su oživeli i delove baletskih predstava iz oblasti neoklasičnog baleta u koje spadaju čuveni „Grk Zorba“ Mikisa Teodorakisa,  „Doktor Džekil i mister Hajd“ Edvarda Elgara i Dragoljuba Đuričića, „Kraljica Margo“ na muziku Gorana Bregovića, a iskustvo modernog baleta dočarano je kroz elemente dela „Ko to tamo peva“ Vojislava Vokija Kostića.

U programu su učestvovali i polaznici Baletskog studija Centra za kulturu Smederevo, profesora i koregorafa Anđelije Todorović.

Konstantin Kostjukov, baletski umetnik i koreograf je prvak baleta Teatra Ševčenko u Kijevu i prvak baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je danas i vršilac dužnosti direktora Baleta. Tokom svoje bogate i uspešne karijere u kojoj je zadobio status svetski priznatog i prepozatljivog umetnika ostvario je na desetine uloga u baletskim predstavama postavljenim u Ukrajini, Srbiji, Makedoniji.

Neke od uloga koje ostvaruje u ranoj fazi svoga rada su u baletima „Don Kihot“ (V.Logunov), „Labudovo jezero“ (D.Parlić), „Žizela“ (L.Lavrovski), „Samson i Dalila“ (L.Pilipenko), „Uspavana lepotica“ (V.Logunov), „Vaskrsenje“ (L.Pilipenko), „Karmen“ (V.Logunov), „Dama s kamelijama“ (L.Pilipenko), „Šeherezada“ (L.Pilipenko), „Bahčisarajska fontana“ (R.Kljavin), „Žena“(L.Pilipenko), „Odisej“ (L. Lambrou)…

U Teatru Ševčenko u Kijevu ostvaruje uloge u baletima: „Senke zaboravljenih predaka“ (V.Fedotov), „Romeo i Julija“ (V.Fedotov), „Labudovo jezero“ (M.Petipa, L.Ivanov), „Don Kihot“ (M.Petipa, Gorski), „Žizela“ (L.Lavrovski), „Uspavana lepotica“ (M.Petipa),“Krcko Oraščić“ (V.Kovtun), „Pepeljuga“ (V.Litvinov), „Karmen – svita“ (A.Plisecki), „Bolero“ (A.Šekera)…

U Novom Sadu je kao gost igrao u baletima „Grk Zorba“ (K.Simić), „Karmen svita“ (V.Logunov), „Majerling“ (K.Simić).

U Skoplju je kao gost igrao u baletskim predstavama „Šubert“ (T.Šiling), „Makedonska povest“ (O.Milosavljeva), „Labudovo jezero“ (E.Aksionova,) „Krcko Oraščić“ (M.Krapivin), „Silan umire dva puta“ (J.Slaneva-Hadžimanova), „Don Kihot“ (V.Budarin), „Žizela“ (R.M.Bot)

U Kamernoj operi Madlenijanum igra u predstavama: „Orfej u podzemlju“ (K.Simić), „Nižinski-zlatna ptica“ (K.Simić), „Putnik“ (V.Logunov)

Kao koreograf za Narodno pozorište u Beogradu postavio je balet u operi „Aida“. Autor je koreografije i režije baleta „Krcko Oraščić“ u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i baleta „Romeo i Julija“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Sa Baletom Teatra Ševčenko, sa Baletom Narodnog pozorišta u Beogradu, Kamernom operom Madlenijanum, kao i samostalno gostovao je u brojnim zemljama širom sveta. Učestvovao je na festivalima u Rusiji, Španiji, Bejrutu, Uzbekistanu, Crnoj Gori, Mađarskoj, na Kubi.

Dobitnik je brojnih nagrada: Druge nagrade na II baletskom takmičenju Ukrajine 1987. godine,  Prve nagrade na VI svetskom takmičenju baletskih parova Osaka – Japan 1991. godine, Godišnje nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu za ulogu Princa Zigfrida u baletu „Labudovo jezero“ 1991. godine, Godišnje nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu za ulogu Bazila u baletu „Don Kihot“ 1992. godine, Godišnje nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu i Oktobarske nagrade grada Beograda za ulogu Gospodara u baletu„Šeherezada“ 1994. godine.Pripala mu je i Nagrada za umetnički doprinos 1995. godine od strane Saveznog Ministarstva kulture, Nagrada „Davidoff“ za savremeni pozorišni izraz za sezonu 1998/1999 godine za uloge u baletima „Vukovi“ i „Posvećenje proleća“, zatim

Nagrada “Zoranov Brk” u Zaječaru 2002. godine za ulogu Orfeja u baletu „Orfej u podzemlju“, Nagrada “Zlatni Beočug” Kulturno-prosvetne zajednice Beograd za trajni doprinos kulturi za 2003. godinu, Godišnja nagrada Anatolij Šekera za igrača 2002. godine od strane Međunarodnog Centra pozorišnog instituta Ukrajine. Dobitnik je Vukove nagrade za 2007. godinu.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!