Održana 7. sednica Skupštine grada Smedereva

SMEDEREVO, 17. mart 2017 – Sedma sednice Skupštine grada Smedereva održana je danas u relativno kratkom roku, imajući u vidu da su predsednički izbori „na pragu“, a sa druge strane optimalno, budući da su pred odbornicima bile samo dve tačke dnevnog reda – prestanak mandata odbornika i predlozi odluka koje se usklađuju sa zakonskim propisima.

Na početku zasedanja, utvrđen je prestanak mandata odborniku koji je preminuo u periodu između dve sednice.

Potom je ostavku na mesto odbornika podneo Dragan Rudinac, dosadašnji predsednik odborničke grupe Dosta je bilo i lider stranke u Smederevu, koji, kako je rekao u obraćanju odbornicima, želi da izađe iz ovog doma „časno i na velika vrata“.


Dr Dragan Rudinac: U ovom domu, nažalost, ne boravi često ni mudrost, ni iskrenost, ni dobrota i čovek tu ne može da bude bolji nego što jeste. Nije mi žao što više neću da budem u njemu, a mislim da sam čin ostavke potvrđuje iskrenost onoga što sam od početka radio.


Osim usklađivanja sa novim zakonskim propisima, suština većine odluka koje su razmatrane u okviru druge tačke dnevnog reda je promena kaznene politike u oblasti prekršaja u nadležnosti lokalne samouprave i uvođenje instituta fiksne novčane kazne za nepostupanje po odredbama odluka.

Usvojena je izmena odluke o pijacama, o merama zaštite stanovnika od buke i određivanju akustičkih zona. U okviru iste tačke je bila i odluka o merama suzbijanja ambrozije, izmene i dopune postojeće odluke o držanju i zaštiti domaćih životinja, odluka o postavljanju plovila, javnim parkiralištima, nekategorisanim putevima i prigradskom prevozu putnika na teritoriji Smedereva.

 

Opozicija je zamerila da je sednica sa ovakvim dnevnim redom i bez dostavljenog Poslovnika o radu Skupštine (usvojen pre tri meseca, dostavljen odbornicima neposredno pre početka današnje sednice) zakazana pro forme, da bi se zadovoljila zakonska obaveza, što predstavlja „još jedan korak u obesmišljavanju Skupštine i omalovažavanje institucije odbornika.“

Povremene „varnice“ tokom sednice kretale su se na već uobičajenoj relaciji gradonačelnica-opozicija i obratno, sa sve monolozima o lično-stranačkim postignućima, i upućivanjem kritika jednih na račun pripadnika drugih političkih opcija.

Na kraju se, ipak, stiče utisak da su politički oponenti bili uzdržani, što je delom i očekivano, s obzirom da je do važnih izbora ostalo petnaest dana, možda i oprezniji, zbog ponovo prisutnih televizijskih kamera.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!