Oslobođeni međusobnih optužbi za uvredu

SMEDEREVO, 14. mart 2017 – Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović i uzbunjivač javnosti Vladan Cvetković oslobođeni su danas od optužbe za uvredu, koju su jedno protiv drugog  podneli u smederevskom Osnovnom sudu.

Sud smatra da na strani optuženih nema umišljaja za vršenje krivičnih dela uvrede niti namere vređanja. Ukoliko nisu zadovoljni presudom imaju pravo žalbe, a tužilja Avramović se upućuje da svoj imovinsko pravni zahtev može ostvarivati u parničnom postupku.

“Njena tužba je odbačena jer je sud našao da je postojao opravdani interes da javno iznesem činjenice i okolnosti u vezi sa raspoređivanjem moje supruge na niže radno mesto nakon što sam izvršio uzbunjivanje. Sud presudom indirektno potvrđuje da su postojale okolnosti koje ukazaju na odmazdu pa da je moje istupanje u javnosti iz tog razloga opravdano”, ocenio je Cvetković za portal Podunavlje.info.

On je posle izricanja presude izrazio nezadovoljstvo delom presude koji se odnosi na oslobađanje gradonačelnice od krivične odgovornosti za uvredu i najavio žalbu u zakonskom roku.

To je u najkraćem epilog, trenutni, neobičnog suđenja po privatnoj tužbi gradonačelnice i protivtužbi uzbunjivača.

Podsetimo, gradonačelnica je tužila Cvetkovića zbog navoda u pismu koje je uputio javnoti da je nad njegovom suprugom izvršena odmazda, premeštajem na drugo, hijerarhijski niže radno mesto u Gradskoj upravi Smederevo.

“Mada sam u pismu govorio o kršenju propisa i zloupotrebe vlasti od strane gradonačelnice u vezi sa izgradnjom skladišta gasa u Smederevu, od svih navoda o kršenju propisa i o njenoj umešanosti, ona me je tužila samo zbog supruge. Naravno da je izvršena odmazda”, izjavio je ranije Cvetković.

On je dodao da je u istom postupku podneo protivtužbu, zato što ga je gradonačelnica uvredila, nazvavši ga “drukarom” i “budalom”, na sednici Skupštine grada Smedereva.

“Izjavila je da je uzbunjivač “legitimna drukara” i “čega se pametan stidi, budala se ponosi”, kazao je Cvetković i dodao da gradonačelnica tokom suđenja nije osporila da ga je nazvala ovim pogrdnim imenima.

On smatra da to jasno pokazuje njenu nameru da hoće da ga sudski proganja, zato što je izvršio uzbunjivanje na okolnosti koje su, kako kaže, javnosti poznate. Cvetković je ocenio da je očigledno da “postoji opasnost od prevoza tog opasnog tereta centralnom gradskom zonom, kao i da su usporeni razvojni planovi grada i da je Smederevo dobilo najveće skladište gasa u Srbiji na mestu predviđenom za gradsko šetalište.”

Uzbunjivač javnosti iz Smedereva je podsetio da je podneo i krivične prijave i predstavku Agenciji za borbu protiv korupcije sa materijalnim dokazima, ukazujući na navodne zloupotrebe službenog pložaja. Prema njegovim rečima, Tužilaštvo za organizovani kriminal postupa po tim krivičnim prijavama.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!