Site icon podunavlje.info

U Hestilu strepe od otkaza

Da li je država spremna da zaštiti radnike zaposlene kod stranih vlasnika

“Zbog dužeg bolovanja, desetak radnika smederevske železare, koju je preuzeo kineski Hestil, očekuje otkaz.”

Izvor: Danas, Piše: E. D.

BEOGRAD, 13. mart 2017 –  Iako to nije u skladu sa našim propisima, raskinuti su neki ugovori o radu za koje je bilo obećano da će biti produženi, a veliki broj radnika strepi da će nakon nove sistematizacije koja se priprema ostati bez posla”, tvrdi izvor Danasa čiji je identitet poznat redakciji.

On dodaje i da strah od otkaza blokira one koji bi hteli da se požale zbog problema u radu, kao i da su evidentne kulturološke razlike u načinu upravljanja i poslovnoj kulturi, tako da polako blede visoki standardi koje je u odnosu poslodavac – zaposleni postavio bivši vlasnik Ju-Es stil. Naš sagovornik ističe i da radnici u rešavanju problema koji se povremeno javljaju ne mogu da računaju ni na pomoć države, jer je ona u ovom trenutku spremna da čuje samo pozitivne efekte privatizacije železare koja je predugo opterećivala budžet. Ipak, naš izvor ukazuje da bi bar kod budućih aranžmana sa kompanijama iz drugih zemalja, a najavljuje se sličan dogovor za RTB Bor, država morala mnogo agilnije da zaštiti radnike i da osigura primenu domaćeg zakonodavstva.

U sindikatu železare ne potvrđuju ove primedbe, ali priznaju i da nemaju dovoljno informacija.

– Tačno je da ima mnogo prekovremenog rada, ali se on redovno plaća. Pogonima i poslovnim celinama upravljaju naši ljudi, pa i ako ima mobinga, potiče od njih i nije nešto što se i ranije nije dešavalo. Kinezi su samo u vrhu menadžmenta i zaista su korektni, ljubazni, bez reči i odmah reaguju kada im se kaže da nešto treba nabaviti ili uraditi. Ipak, sa njima imamo malo kontakta a radnici nam se slabo obraćaju, prezauzeti su. Ipak, koliko ja znam, ljudi su zadovoljni jer imaju posao, plate, železara radi – kaže Mileta Gujaničić iz Nezavisnog sindikata metalaca u Hestilu i dodaje da više sindikalnog upliva u radne procedure očekuje preko odbora za bezbednost, čije formiranje kasni jer još nije održana ni konstitutivna sednica.

Exit mobile version