Streljaštvo: Evropsko zlato i Jasmini Milovanović

MARIBOR, 11. mart – Srbija je osvojila „duplu krunu“ u takmičenju pištoljem za dame na Evopskom prvenstvu u Mariboru – Zorana Arunović se okitila pojedinačnim zlatom sa novim svetskim rekordom (246,9 krugova), kao i naša nacionalna selekcija ovim oružjem, u kojoj su uz nju gađale Bobana Veličković i sportistkinja godine u Smederevu, Jasmina Milovanović.

Zorana Arunović je u finalu blistala. „Krivac“ je što je borba za zlato pištoljem bila jedna od „dosadnijih“ nadmetanja za najsjajnije odličje na šampionatu u Mariboru. Kad je sredinom finala preuzela vođstvo konstantno je uvećavala prednost nad rivalkama. Na kraju finala je skupila ogromnih 7,4 kruga više od drugoplasirane Olene Kostevič (Ukrajina), koja je branila titulu. Naša reprezentativka je fenomenalno finale završila u velikom stilu pogodivši maksimalnih 10,9 krugova u poslednjem hicu. Osvojila je drugu seniorsku pojedinačnu medalju na Evropskim prvenstvima, posle bronze u Đeru 2016.

Arunovićeva je i najzaslužnija za ekipnu titulu Srbije. Naš tim, vicešampionke sa prethodnog EP, bio je među ozbiljnim favoritima za odličje vazdušnim pištoljem, što su devojke već na početku kvalifikacija pokazale.

Zorana Arunović je imala sjajnu prvu seriju 99 krugova. Bobana Veličković i Jasmina Milovanović su dovoljno dobro gađale da Srbija brzo preuzme vođstvo, koje nije ispuštala do kraja. Već posle treće serije bilo je jasno da samo velike greške nekog od srpskog trija mogu da ih pomere sa čelne pozicije, ali nijedna nije sebi dozvolila veći  kiks i promene na vrhu nije bilo. Arunovićeva je nastavila u vrlo dobrom ritmu i u kvalifikacijama zauzela drugo mesto sa 389 krugova (jedan manje od prvoplasirane Boneve).

Preostale dve srpske takmičarke su zauzele pozicije u prvoj trećini plasmana. Veličkovićeva se plasirala na 16, Milovanovićeva na 20. mesto, pa je naš tim trijumfovao sa čak šest krugova ispred drugoplasiranih Nemica, koje su takođe postigle zavidan rezultat, i 11 više od bronzane selekcije Rusije, branioca titule.

Srpski strelci su postavili apsolutni rekord po broju osvojenih medalja, kako Srbije, tako i Jugoslavije, na jednom prvenstvu vazdušnim oružjem. Na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Mariboru osvojeno je deset odličja u zvaničnim i dve zlatne medalje u promotivnim ekipnim takmičenjima. Dosadašnji rekord bio je sedam trofeja, sa prošlogodišnjeg EP u Đeru.

Trijumfi mikseva bili su šlag na tortu blistavog izdanja srpskih strelaca. Par pištoljem Zorana Arunović/Damir Mikec je u finalu pobedio Rusiju. Sat vremena kasnije i mešoviti „dubl“ u konkurenciji puškom Andrea Arsović/Milutin Stefanović je u meču za zlato takođe bio bolji od Rusije.

Srpski miks pištoljem je do polufinala došao kao ubedljivo prvi u kvalifikacijama (u kojima svaki strelac ispaljuje po 25 metaka), sa ukupno 491 krugom.

Poslednjeg dana EP u Mariboru na programu su bile četiri discipline olimpijskog programa. Podeljeno je šest što ekipnih, što pojedinačnih medalja. Čak posle četiri proglašenja slušala se srpska himna „Bože pravde“ (pištolj ekipno i Zorana Arunović pojedinačno, miksevi), dok su vazdušnom puškom najbolji bili Rusi, kako ekipno, tako i u pojedinačnoj konkurenciji u kojoj je trijumfovao Vladimir Maslenjikov.

Medalje Srbije na EP u Mariboru, zvanični program:

Zlatne: Zorana Arunović (seniorke, pištolj, uz svetski rekord finala 246,9 krugova), ženski seniorski tim pištoljem (Zorana Arunović, Bobana Veličković, Jasmina Milovanović), miks pištoljem (Zorana Arunović/Damir Mikec).

Srebrne: Damir Mikec (seniori, pištolj), Lazar Kovačević (juniori, puška), muški seniorski tim puškom (Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Stevan Pletikosić), juniorski miks puška (Sanja Vukašinović/Lazar Kovačević), ženski juniorski tim puškom (Sanja Vukašinović, Tatjana Banjac, Marija Malić)

Bronzane: muški seniorski tim pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov)

Srpska reprezentacija je slavila i u revijalnom takmičenju. Zlatne medalje „upucali“ su: ženski seniorski tim puškom (Andrea Arsović, Ivana Maksimović, Dragana Todorović), muški seniorski tim pištoljem (Damir Mikec, Duško Petrov, DImitrije Grgić).

Ekipno takmičenje po novom formatu će od sledeće godine biti u zvaničnom programu Evropskog prvenstva.

Skorašnji članci