DANAS: Vanredna situacija u Ljubičevu

DANAS, 7. mart 2017 – Prvi put u Srbiji dijagnostikovana je zarazna bolest krpeljski encefalitis (TBEV), koju je EU 2012. godine uvrstila u listu naročito opasnih koja podleže obaveznom prijavljivanju.

U ergeli Ljubičevo pojavila se zarazna bolest krpeljski encefalitis (TBEV) kod jednog konja, koji je u međuvremenu “uspavan”. Rešenjem veterinarske inspekcije zabranjen je ulazak nezaposlenim i nepoznatim osobama u krug ergele, a na predlog Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Požarevca proglasio je vanrednu situaciju na području naselja Ljubičevo.

Foto: Grad Požarevac

Veterinarska inspekcija je naložila JP „Ljubičevo“ da izdvoji obolele životinje, uvede obavezu korišćenja zaštitne opreme kod zaposlenih, zabrani kretanje konja van ergele i dovođenje novih grla i osim zaposlenima, zabrani ulazak u ergelu.

Takođe je naloženo i da se ograniči ulazak pasa, mačaka i divljih životinja, kao i da se detaljno, svakog dana, peru i dezinfikuju štale i oprema, izvrši deratizacija i dezinsekcija…
Ove mere sprovodiće zaposleni, veterinarska ambulanta, Veterinarski institut, kao i služba zoohigijene JKP Komunalne službe.

Krpeljski encefalitis konja je ozbiljna zarazna bolest od koje oboljevaju i ljudi i životinje, ali se prenosi isključivo ujedom krpelja. Glavni simptomi su glavobolja, povraćanje, poremećaji svesti i fokalni neurološki znaci. U slučaju uboda krpelja treba se odmah obratiti medicinskoj ustanovi.

EU je u septembru 2012. godine uvrstila ovu zaraznu bolest u listu naročito opasnih koja podleže obaveznom prijavljivanju. Inače, radi se o bolesti koja je prvi put dijagnostifikovana u Srbiji.

JP Ljubičevo je reagovalo na vreme, odmah su odrađene analize krvi kod grla koja su imala simptome i obavestili su nadležne službe.

Republika do sada nije proglasila ovo područje ugroženim ili zaraženim od krpeljskog encefalitisa – navodi se u saopštenju za javnost Štaba za vanredne situacije grada Požarevca.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!