Radulović: Izbori su referendum protiv Vučića

SMEDEREVO, 5. mart 2017 – Ova kampanja je referendum protiv Vučića. Mi to nismo birali, Vučić je to napravio, medijskim mrakom i načinom na koji vodi državu. Zato smo i insistirali da bude jedan kandidat (opozicije), nažalost do dogovora nije došlo, izjavio je danas u Smederevu Slobodan Radulović, lider Dosta je bilo (DJB).

“Pošto smo videli da ova dva kandidata (Jeremić, Janković) nisu u stanju da animiraju biračko telo i pretila je pobeda Aleksandra Vučića u prvom krugu, umešali smo se da bi to promenili.”

Radulović kaže da su kandidati okrenuti ka užem biračkom telu, pogotovo “ovi istrošeni” političari koji ih podržavaju i, u stvari, smanjuju izlaznost kod svakog od njih i, kako dodaje, kod glasača DJB 30 posto nije htelo da glasa ni za jednog od dva kandidata.

“Ako nam je cilj podizanje izlaznosti i sprečavanje drugog kruga, morali smo da se umešamo i to sprečimo, jer pobeda Vučića bi značila još pet godina mraka. Nama je cilj da on izgubi, naravno, želim da uđem u drugi krug i da pobedim, međutim, samo postojanje drugog kruga je pobeda za sve nas. Onda dolazimo u situaciju da se pobedi Vučić i dobijamo priliku da menjamo sistem.”

Na pitanje portala Podunavlje.info kakav stav ima prema eventualnom drugom krugu, Radulović navodi da je “prvi zadatak – drugi krug”.

“Bez ikakve zadrške, kogod da uđe u drugi krug, mi ćemo ga podržati, naravno, očekujemo da to budemo mi. Kandidati koji to ne govore, šalju jako lošu poruku i pozivam oba kandidata da jasno i nevosmisleno kažu da će biti podržan onaj ko bude “trčao” najbolju kampanju i bude dobio najveću podršku građana u prvom krugu.”

Raduloviću nije jasno kako su svi saglasni oko toga da je u drugom krugu jedan kandidat pa će to da poveća interesovanje, a ne kako “nisu imali dovoljno spremnosti da se dogovorimo u prvom krugu”.  On je ponovio da njihov (DJB) cilj na ovim izborima nije fotelja na Andrićevom vencu, već pobeda protiv Vučića i, prema njegovim rečima, to može samo ako se dođe do drugog kruga.

“Peti oktobar nas tome uči. Da je pametno sa dva kandidarta, to bi uradili tada protiv Miloševića. Očigledno je da nije i da su neki drugi motivi u pitanju. Zadatak je isti, pobeda protiv Vučića. On je zaista ranjiv, značajno mu je pala podrška, međutim, apstinencija je velika, jer glasači ne veruju da je promena moguća, pogotovo sa više kandidata. Naš posao i jeste da animiramo biračko telo, naš biračko telo i veliki broj apstinenata”, zaključio je Radulović.

Lider DJB je komentarišući problem sa javnim beležnicima, rekao da su imali samo dva u petak, a s obzirom da jedan može dnevno da obradi 150 do 200 potpisa, to vidi kao sliku i priliku Srbije u kojoj uslovi nisu jednaki za sve.

Govoreći o Smederevu, Radulović se osvrnuo na gradonačelnicu iz perioda kada je bio ministar privrede, i ocenio da se ona bavi “samo ličnom promocijom, a ne rešava probleme”.

“Problem Smedereva je sličan problemima svih gradova u Srbiji, gde je privreda propala i gde su kroz pljačkaške privatizacije i potpunu nesposobnost, kako opštinskih tako i republičkih vlasti, koje samo menjaju “farbe” i preleću iz jedne stranke u drugu. Sad traže neke spasioce, strane investiture, koji su “dobre duše i mekog srca” i sada će sve da srede, da nam bude dobro. Nažalost, to tako ne funkcioniše. Nama treba sistem koji je dobar za domaću privredu, za domaće građane. Jednaka pravila za sve, niski porezi i doprinosi, univerzalna socijalna zaštita, odnosno, jedno bazično uvođenje reda. Pošto nisu to sposobni, pretvaraju nas u zemlju jeftine radne snage i rezultat je da nam deca beže iz Srbije i to je nešto što hoćemo da sprečimo. Prvi korak u tome je da “skinemo” Vučića sa vlasti”, kazao je lider Dosta je bilo.

Na pitanje kakva bi bila sudbina Železare u slučaju da pobedi na izborima, on je rekao da predsednik države ne odlučuje o privredi, ali da po njegovom mišljenju, za svako preduzeće, pa i Železaru, važi isto pravilo – jasan sistem, jasna pravila za sve.

“To da država stalno subvencioniše strane investiture, to je propala politika. Nikom ne pada na pamet, a to su laži koje su plasirali, da zatvara bilo šta, ali moramo racionalno da sagledamo stvari i da vidimo šta nam je budućnost i kako da probudimo i ostale grane. Ako imate samo jednog poslodavca i čitav grad od njega zavisi, to sigurno nije dobro. Stvari moraju tako da se otvore da ima dosta opcija i u tom sistemu će i građani imati svoj interes”, poručio je Radulović.

Odgovarajući na pitanje predstavnika bivših radnika Želvoza, Dragana Nikolića, Radulović je rekao da je, u periodu kada je bio ministar privrede, odvojen budžet u iznosu od 200 miliona evra.

“Kazali smo da mora da se poveže staž, ne na nivou minimalca kao sada, već na nivou pune plate i svim zaposlenima moraju da se isplate sve zaostale zarade. Praktično, to država treba da uradi pa ona da čeka u stečajnim postupcima i privatizacijama da vrati taj novac nazad. Upravo za to su odgovorni sindikalni lideri, u to vreme Orbović i Čanak, koji su pomogli Vučiću da se taj plan spreči. Zato što je Vučić sve ovo zaustavio, podneo sam ostavku. Sada imate epilog svega toga. Ako je pravna država, zaostale zarade i staž moraju da budu povezani”, zaključio je lider DJB.

Kampanja prikupljanja potpisa za Dosta je bilo počela je danas u Smederevu, simbolično, na rođendan Aleksandra Vučića, kao “početak kraja”.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!