Site icon podunavlje.info

Građanski protest u Smederevu

SMEDEREVO, 4. mart 2017 – U Smederevu je za danas zakazan protestni skup građana nezadovoljnih političkom konotacijom jednog muzičkog događaja i otkazivanjem koncerta pop muzičara Vlada Georgieva. Okupljanje je zakazano na Gradskom trgu Smedereva danas, u vreme zabranjenog koncerta – od 20.30 sati. Građane Smedereva pozdraviće i sam Georgiev, a planiran je i njegov kraći nastup.

Sudeći po interesovanju ljudi iz cele Srbije, ali i dijaspore širom sveta, i činjenici da je neformalna Fejsbuk grupa „Koncert Vlada Georgieva – ipak ćemo održati“ za samo pet dana okupila čak 20.000 ljudi, organizatori očekuju prisustvo više hiljada građana Srbije.

“Pokazali smo Srbiji svoje nasmejano, ponosno lice. I svoje dostojanstvo. Sad je pred svima nama još jedan veliki i ozbiljan zadatak”, navodi se u saopštenju organizatora smederevskog građanskog protesta.

“Danas to svoje lepo i dostajanstveno lice moramo da sačuvamo. Moramo da pokažemo da smo bolji i pametniji od njih. Naš protest mora da bude miran, dostojanstven i veran svojoj izvornoj ideji. Nema stranačkih zastava, nema političara za mikrofonom, nema uvreda ni mržnje. Na eventualne provokacije odgovaramo prezirom i smehom. Naš odgovor je pesma. Danas nas gleda cela Srbija, pokažimo joj koliko lepi i ponosni možemo da budemo.”

Organizatorima protestnog skupa jedna Kragujevčanka je uputila molbu da se Smederevci okupljeni na protestu, na početku skupa,  solidarišu sa Kragujevcem i odaju poštu nastradalima u Tehničko-remontnom zavodu.

“Smederevci, imam jednu molbu za vas, nadam se da neću nikog da uvredim sa njom ovde. Kao Kragujevčanka vas molim ako bi mogao minut ćutanja za moje mrtve sugrađane na početku koncerta. Kragujevcu bi to puno znacilo, pošto ih bukvalno niko nigde ne pominje. Ja se izvinjavam ako puno trazim. Kragujevac je ovih dana veoma tužan grad.”

Podsetimo, građani Smedereva izrevoltirani odlukom da se Georgievu bez ikakvog obrazloženja ukaže gostoprimstvo u njihovom gradu i definitivno otkaže koncert, samoinicijativno su se preko društvenih mreža organizovali da koncert ipak održe u vidu građanskog protesta i da se tako suprotstave samovolji onih koji u njihovo ime ukidaju slobodu mišljenja, izražavanja, izbora.

Kako navode organizatori, ovim okupljanjem iz Smedereva se šalje snažna poruka: Ovo je naš grad, i mi se pitamo!

Organizatori građanskog protesta u Smederevu pozvali su i beogradske medije da isprate skup građana organizovan povodom zabrane koncerta Vlada Georgieva u tom gradu.

“Vidimo se u zakazano vreme, na dogovorenom mestu! Subota, 4. mart od 20.30 – Gradski trg Smederevo”, navodi se u pozivu medijima da dođu i o ovom događaju izveste građane Srbije.

Valjalo bi pomenuti i da su organizatori najavili redarsku službu koju će činiti osobe lepšeg pola i oglasili potrebu za volonterkama koje će održavati red i mir na današnjem skupu.

“Trebaće nam prava FEMALE GUERRILLA za protest. Nećemo dozvoliti da nam neki kvazi huligani unište lepotu i energiju koju ćemo pokazati. Žene mogu sačuvati usijane muške glave. Nema divljanja! Samo ljubav! Zato, čekamo vas na trgu da mi napravimo red. Redarke, javite se!”

 

Exit mobile version