Site icon podunavlje.info

DANAS: Živimo u totalitarizmu

DANAS, 3. mart 2017 – Vlado Georgiev: Ovo je neverovatan oblik totalitarizma. Popović: Radnicima iz brojnih preduzeća u Smederevu prećeno otkazom ukoliko se pojave na skupu

Piše: Katarina Živanović

Foto: FoNet Imre Szabo

Skandalizovan sam ponašanjem lokalnih vlasti i ne znam kakav bi komentar dao – kaže za Danas muzičar Vlado Georgiev, komentarišući informaciju da je radnicima pojedinih javnih preduzeća u Smederevu prećeno otkazom ukoliko se sutra pojave na protestnom skupu inicijative građana „Koncert Vlada Georgieva – ipak ćemo održati“.

Kako nezvanično saznajemo, gradonačelnica Smedereva, Jasna Avramović, koja je naredila da se zabrani koncert Georgieva zbog njegove podrške predsedničkom kandidatu Saši Jankoviću, otišla je danas korak dalje i zabranila je crkvi da ustupi struju za današnji skup, pa će organizatori morati da nabave agregat.

– Sramota je šta se dešava 2017. godine. Ja sam van politike, van svih tokova, jedino što uvek radim je – borim se protiv šunda, kiča i rijalitija koji vladaju ovom zemljom. Običan sam čovek koji se bavi svojim poslom, a oni su mi uskratili pravo na rad – ističe Georgiev. Manjak podrške svojih kolega za njega je dokaz u kojoj meri je u Srbiji zavladao strah.

– Danas me je pozvao Rambo Amadeus, javljaju se još poneki ljudi, ali većina ih je uglavnom prestrašena. To je aktuelan način vladavine – prestraši, da se neko ne bi pobunio. Na sreću, ima nas koji se ne plašimo i govorimo i radimo ono što mislimo, kao pravi građani koji drže do sebe, do svojih prijatelja, porodice, i na kraju, do svoje države – naglašava Georgiev. On je negirao spekulacije koje su mogle da se čuju među nekim njegovim kolegama, da ugovor sa Sportskom halom za koncert nije ni potpisan.

– Naravno da je bio potpisan ugovor i mogu ga javnosti staviti na uvid. Direktor hale je bio izuzetno profesionalan, ulaznice su puštene u prodaju, postavljeni bilbordi i plakati, ali pitao se neko viši. Njemu su zavezali ruke i zabranili koncert – kaže Georgiev.

Predsednik inicijative „Apel 100“, Dragan Popović, kaže za Danas da su mu se javljali radnici iz brojnih preduzeća u Smederevu, kojima je prećeno otkazom ukoliko se pojave na skupu.

– Ovo je već postala praksa na koji način Aleksandar Vučić vrši vlast. On bukvalno vlada strahom. Pokušava da zastraši sve svoje političke protivnike i neistomišljenike, nebitno da li su političari, muzičari ili obični radnici – ističe Popović. On dodaje da će pojedini članovi inicijative „Apel 100“ biti sutra u Smederevu na protestu, ali da neće ići organizovano jer nije u pitanju politički skup.

– Iako će protest biti masovan, treba poštovati volju organizatora i ne zloupotrebiti ga u političke svrhe. Nikakvih obeležja i transparenata neće biti. Svesni smo da će mnogi doći da iskažu nezadovoljstvo zbog stanja u njihovom gradu, odnosno državi. Ovo je način da se ohrabre – poručuje Popović.

Protestni skup biće održan sutra u 20,30 na gradskom trgu u Smederevu. Neće biti političkih govora, ali će organizatori obezbediti mini ozvučenje gde će Vlado Georgiev, uz klavijature, otpevati nekoliko pesama. Ostalo vreme sa razglasa će se čuti muzika.

Administratori Fejsbuk grupe „Koncert Vlada Georgieva – ipak ćemo održati“ objavili su da su dobijali poruke i pozive od građana, koji su im preneli informacije da primaju uvrede, poniženja i da im se zabranjuje dolazak na protest uz pretnju otkazom. Oni su pozvali sve koji trpe mobing i pretnje otkazom da im se jave, kako bi pronašli način da ih zaštite. „Ponižavanje i psihički strah nećemo tolerisati, jer postoji način da zaštitimo svakog“, poručili su.

Exit mobile version