BLIC: JP duguju za struju 200 miliona evra

Piše: Slađana Vukašinović

BLIC, 3. mart 2017 – Predstavnici MMF-a kritikovali su Srbiju, a to su saopštili i premijeru Vučiću, što nije ispoštovan dogovor da se u 2016. godini smanje dugovi javnih i državnih firmi za struju. Za godinu dana, umesto da se dug za struju smanji kako je dogovoreno, on je uvećan za čak sedam milijardi dinara

Oni su, kako saznaje „Blic“, konstatovali da je umesto smanjenja došlo čak do povećanja tog duga. Tako EPS od 20 kompanija, na dan 10. januara 2017, potražuje čak 22 milijarde dinara, odnosno gotovo 200 miliona evra, što je skoro sedam milijardi više nego u isto vreme 2016. godine.

Neslavnom bilansu najviše je doprineo RTB Bor, koji u 2016. godini, sve do decembra, nije izmirio nijedan račun, pa se dug sa četiri uvećao na 8,2 milijarde dinara. Na neslavnoj listi su i Železara Smederevo sa 4,5 milijardi, „Železnice Srbije“ sa 2,7, s tim što su one svoj dug ipak smanjile za 45 miliona dinara. Ipak, svi ovi dužnici nisu bili trn u oku MMF-u kao oni koji se odnose na RTB „Bor“. Izvor „Blica“ iz Nemanjine 11 kaže da je taj deo razgovora bio neprijatan za premijera.

Foto: RAS / RAS Srbija

– Pored svih pohvala koje je Vlada dobila za sređivanje javnih finansija, premijer je pretrpeo kritike jer je došlo do značajnog uvećanja dugova za struju od javnih i državnih kompanija. Pri tom, na RTB „Bor“ se odnosi trećina ukupnih dugovanja 20 kompanija. To je za Džejmsa Rufa i njegovu delegaciju bio signal za uzbunu – kaže naš sagovornik. On dodaje da MMF insistira da se taj problem prevaziđe.

– Naloženo je da se do revizije u junu dugovi RTB „Bor“ za struju moraju drastično smanjiti. MMF je u toj kompaniji registrovao i mnogo drugih problema. Smatraju da je mendžment neodgovoran i da ne poštuje ni odluke Vlade ni njih i smatraju da je EPS morao da obustavi isporuku struje toj kompaniji. Premijer je dao obećanje da će se naći način da se dogovoreno ispoštuje i predočio misiji MMF da bi isključenjem struje nastali veliki problemi koji bi se odrazili i na započete procese privatizacije ove kompanije. Zbog ove situacije je bio veoma ljut što ga je direktor Spaskovski doveo u neprijatnu situaciju – kaže naš izvor.

Stručnjaci smatraju da je problem dugovanja za struju dostigao takve razmere da može da ugrozi reforme.

Mlađen Kovačević: Nije samo dug za struju problem, već celokupno funkcionisanje tih firmi

– Zato MMF i insistira na njihovom izmirenju. Nije samo struja problem već celokupno njihovo funkcionisanje. Te firme su tempirana bomba za srpske finansije. Krediti i njihova dugovanja, ako se nešto ne preduzme, prebiće se na leđa građana – kaže profesor ekonomije Mlađen Kovačević.

Iz EPS-a je našem listu potvrđeno da su uvećana dugovanja za struju RTB, ali i drugih javnih i državnih kompanija.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović tvrdi da „Železnice Srbije“ ne duguju za struju 2,1 milijardu dinara, jer je dug otpisan u januaru ove godine.

Međutim, čini se da taj otpis još nije stigao do EPS, pa oni i dalje vode „Železnice“ kao dužnike. Na sajtu EPS, u rubrici izveštaji, na spisku 20 najvećih dužnika, „Železnice“ su se juče i dalje vodile kao kompanija koja nije izmirila račune za struju. „Železnice“ su na trećem mestu najvećih dužnika i uz njih stoji jasan prikaz koliko je dugovanje bilo 1. januara 2016, koliko im je po osnovu potrošnje struje fakturisano za 2016, koliko je naplaćeno i koliki je dug 10. januara 2017. Tu tabelu je i „Blic“ dobio od EPS.

Ministarka Mihajlović kaže za „Blic“ da je reč o tehničkom problemu i da je ona rekla pravo stanje.

– Vlada je donela odluku o otpisu dugova „Železnica“ u januaru, a EPS to nije proknjižio, pa su zato „Železnice“ i dalje na spisku dužnika. One sada ne duguju ništa i redovno plaćaju struju – kaže Mihajlovićeva.

Javnost je ostala uskraćena za odgovor kome će na leđa pasti nenaplaćenih 2,1 milijarda za struju od „Železnica“. Da li će to biti građani kojima se za dug od 10.000 dinara seče struja? Vlada bi trebalo da objasni po kom osnovu su „Železnice“ privilegovane u odnosu na druge. Odgovor je možda u tome što su ovaj dug „Železnica“, ali i drugih javnih i državnih preduzeća napravili partijski direktori, kojima se umesto kazne daje nagrada u vidu otpisa duga.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!