Site icon podunavlje.info

Meštani Vranova protestvovali zbog šljake iz Železare

SMEDEREVO, 2. mart 2017 – Pošto ni posle mesec dana traženja da se reši problem odlaganja otpadne šljake iz Železare na njivama u njihovom selu nisu dobili valjan odgovor, meštani Vranova su ovog četvrtka izašli u protestnu šetnju. Nisu hteli da blokiraju put, jer nije im, kako kažu, niko od ovih koji tuda prolaze kriv, rešenje očekuju od same Železare, resornih ministarstava i lokalne samouprave.

– Trpimo mi to već petnaestak godina, ali su sada prvi put izašli iz fabričkog kruga, prešli preko puta i šljakom pokrili njivu koja je nekada pripada zemljoradničkoj zadruzi. Kad dune vetar sada je celo selo je pod prašinom, i dalje ne znamo kakvom, ali da je zdrava sigurno nije. Sve što posejete i posadite je pod prašinom, deca tuda prolaze na putu u školu, ljudi imaju kuće na 15-20 metara odatle. Ne može neko za ljubav 5.000 radnih mesta, pa ni zbog interesa države, da ugrožava naše zdravlje – kaže meštanin Dragan Grujić.

Prvo su se obratili lokalnoj samoupravi, gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović tri puta se sa njima sastajala, obećala da će rešenje biti brzo pronađeno.

– Šljaka nije kancerogena, i to su neki pričali, urađena su sva ispitivanja, nema nikakve opasnosti. Prestali su da je dovoze, kako smo se i dogovorili, u narednih godinu dana biće izmeštena i preneta na novu lokaciju – rekla je Avramovićeva okupljenim Vranovcima.

– Sve je to lepo, ali ko da čeka godinu dana. Kod mene u kući niko ne puši, a svi iskašljavamo crno. Da vam ne pričam kakvi su nam prozori, to je sloj od nekoliko santimetara, kad ih otvorite celu kuću, sav nameštaj pokrije  – kaže Vranovka Biserka Veselinović.

– Ja radim u toj Železari, ali imam i decu, četiri i sedam godina, decu mi truju – dovikuje jedan od stanovnika Vranova iz gomile od stotinak, koliko se okupilo.

Meštani kažu i da su razgovarali sa čovekom koji je zadužen za transport šljake, biznismenom iz Hrvatske, sa firmom koja ima sedište u Beču, a koji je sa Kinezima potpisao ugovor o prevozu 5 miliona tona te šljake. On im je objasnio da postoji alternativna lokacija, ali da se još ne koristi. Nezvanično su čuli da kipovanje na ovom mestu, kod njih u selu, košta 40 evro centi po toni, a da bi transport na tu drugu lokaciju bio više nego dvostruko skuplji, 90 evro centi, i u tome vide razlog zašto su njihove njive i kuće još uvek pod prašinom.

I prilikom ovog susreta sa gradonačlenicom Smedereva ponovili su svoje zahteve, da prestane lagerovanje šljake na njive u njihovom selu, da se ona što pre odnese, kao i da se u međuvremenu napravi staza pored puta kojom bi deca išla u školu, da zbog šljake ne moraju da idu sred puta. Za sada je ispunjen samo prvi zahtev.

Exit mobile version