Meštani Vranova protestvovali zbog šljake iz Železare

SMEDEREVO, 2. mart 2017 – Pošto ni posle mesec dana traženja da se reši problem odlaganja otpadne šljake iz Železare na njivama u njihovom selu nisu dobili valjan odgovor, meštani Vranova su ovog četvrtka izašli u protestnu šetnju. Nisu hteli da blokiraju put, jer nije im, kako kažu, niko od ovih koji tuda prolaze kriv, rešenje očekuju od same Železare, resornih ministarstava i lokalne samouprave.

– Trpimo mi to već petnaestak godina, ali su sada prvi put izašli iz fabričkog kruga, prešli preko puta i šljakom pokrili njivu koja je nekada pripada zemljoradničkoj zadruzi. Kad dune vetar sada je celo selo je pod prašinom, i dalje ne znamo kakvom, ali da je zdrava sigurno nije. Sve što posejete i posadite je pod prašinom, deca tuda prolaze na putu u školu, ljudi imaju kuće na 15-20 metara odatle. Ne može neko za ljubav 5.000 radnih mesta, pa ni zbog interesa države, da ugrožava naše zdravlje – kaže meštanin Dragan Grujić.

Prvo su se obratili lokalnoj samoupravi, gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović tri puta se sa njima sastajala, obećala da će rešenje biti brzo pronađeno.

Zelezara sljak 2a

– Šljaka nije kancerogena, i to su neki pričali, urađena su sva ispitivanja, nema nikakve opasnosti. Prestali su da je dovoze, kako smo se i dogovorili, u narednih godinu dana biće izmeštena i preneta na novu lokaciju – rekla je Avramovićeva okupljenim Vranovcima.

– Sve je to lepo, ali ko da čeka godinu dana. Kod mene u kući niko ne puši, a svi iskašljavamo crno. Da vam ne pričam kakvi su nam prozori, to je sloj od nekoliko santimetara, kad ih otvorite celu kuću, sav nameštaj pokrije  – kaže Vranovka Biserka Veselinović.

– Ja radim u toj Železari, ali imam i decu, četiri i sedam godina, decu mi truju – dovikuje jedan od stanovnika Vranova iz gomile od stotinak, koliko se okupilo.

Zelezara sljaka 3

Meštani kažu i da su razgovarali sa čovekom koji je zadužen za transport šljake, biznismenom iz Hrvatske, sa firmom koja ima sedište u Beču, a koji je sa Kinezima potpisao ugovor o prevozu 5 miliona tona te šljake. On im je objasnio da postoji alternativna lokacija, ali da se još ne koristi. Nezvanično su čuli da kipovanje na ovom mestu, kod njih u selu, košta 40 evro centi po toni, a da bi transport na tu drugu lokaciju bio više nego dvostruko skuplji, 90 evro centi, i u tome vide razlog zašto su njihove njive i kuće još uvek pod prašinom.

I prilikom ovog susreta sa gradonačlenicom Smedereva ponovili su svoje zahteve, da prestane lagerovanje šljake na njive u njihovom selu, da se ona što pre odnese, kao i da se u međuvremenu napravi staza pored puta kojom bi deca išla u školu, da zbog šljake ne moraju da idu sred puta. Za sada je ispunjen samo prvi zahtev.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!