Site icon podunavlje.info

Za Želvoz stigle samo „nepristojne ponude“

SMEDEREVO, 22. februar 2017 – Ni četvrti pokušaj prodaje FŽV “Želvoz” a.d. u stečaju, nije uspeo. Prodaja, oglašena početkom februara, trebalo je da bude obavljena neposrednom pogodbom, uz prikupljanje pisanih ponuda, po istoj procenjenoj vrednosti kao u prethodne tri neuspele, od 1,15 milijardi dinara.

Za razliku od prva tri pokušaja, ovoga puta su stigle dve ponude, obe iz Beograda. I obe „nepristojne“. Kako nezvanično saznajemo, jer u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika koja se bavi ovom prodajom nisu bili spremni da otkrivaju detalje, prva firma je izašla sa cifrom od 65 miliona dinara, a druga sa 105 miliona, koju je posle korigovala na 110. Praktično je najviša ponuda bila manja od 10 posto od tražene cene.

Pored nekretnina u fabričkom krugu, koji je oko 22 hektara, maltene usred Smedereva, postrojenja i opreme za remont vagona, podsetimo, predmet prodaje je i vlasništvo u firmama Želvoz – ugostiteljstvo i turizam, Zaštitna radionica, Sportskom društvu „Železničar“ i Železničko-industrijskoj školi, koje takođe raspolažu znatnim nekretninama.

– Nismo bili spremni da prihvatimo ovakve ponude, jer tim novcem ne bi mogli da budu namireni ni poverioci, među njima i radnici. Dugovi samo prema bivšim radnicima se procenjuju na oko 6 miliona evra – kaže Dragan Nikolić, koji je ispred bivših zaposlenih član Odbora poverilaca koji je odbio ponude.

Želvoz je u stečaju od jula prošle godine. Najveći je dug ostao prema državi – 2,7 milijardi; dug Fondu za razvoj je 1,37 milijardi, a za poreze, doprinose i druge dažbine fali 1,35 milijardi dinara. Dobavljačima iz zemlje i inostranstva Želvoz je „ostao kratak“ 607 miliona, a oko 125 miliona je dug prema “spornim” dobavljačima“, ma šta to značilo. Na ime primljenih avansa za nikada završene poslove još 104,5 miliona. Dug prema zaposlenima i bivšim radnicima, njih oko 1.700, izračunat je na oko 760 miliona.

Exit mobile version