Ko su momci iz Dolova?

SMEDEREVO, 18. februar 2017 – Prošle su dve sedmice a da  zvanično nisu saopštena imena izgrednika na političkoj tribini Vuka Jeremića u Smederevu. Poražavajuće. Za institucije države, a najviše za ljude koji predstavljaju državu i koji za javnost i dalje nemaju odgovor na pitanje: Ko su momci iz Dolova?

Još od subote, 4. februara, Podunavlje.info pokušava da dobije zvaničnu informaciju od MUP- a, u vezi sa izgredima na političkoj tribini Vuka Jeremića, održanoj dan ranije u tom gradu.

Prva adresa na koju smo se obratili bila je Policijska uprava u Smederevu. Međutim, počeo je vikend, pa je moralo da se sačeka do ponedeljka. Očekivano, u ponedeljak je informacija izostala, uz savet da odgovor potražimo u Odeljenju (Birou) za medije i komunikacije MUP-a.

Istog dana, u ponedeljak, 6. februara, pozvali smo Biro telefonom i tokom razgovora nam je rečeno da pošaljemo poruku mejlom, što smo odmah posle razgovora i učinili.

Poruka (prva) je poslata u ponedeljak i pošto nikakav odgovor nismo dobili, u četvrtak 9. februara uputili smo još jednu poruku (drugu) gotovo identične sadržine. U međuvremenu smo kontaktirali i državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koja je obećala da ćemo dobiti odgovor, kakav-takav, što se zaista i dogodilo.

Iz Biroa smo tokom prepodneva (u četvrtak) obavešteni da se javimo Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu, što smo takođe učinili. Dežurni tužilac je potvrdila da je u prošli petak, tokom tribine, dobila poziv od policije.

„Za vreme održavanja tribine policija je obavestila dežurnog tužioca da dvojica mladića ometaju javni skup, dobacivanjem psovki i uvredljivih reči. Tužilac je utvrdio da nema elemenata krivičnog dela i naložio policiji da imenovanima podnese prekršajne prijave, za prekršaje iz oblasti javnog reda i mira“, kaže za Podunavlje.info zamenik osnovnog javnog tužioca.

Takođe su potvrđena i saznanja koja smo imali već nekoliko dana, da su izgrednici iz Dolova.

„Policija je rekla da su dvojica mladića iz Dolova, pretpostavljam da su legitimisani, takva informacija je dobijena“, reči su zamenika tužioca, koju pohvaljujemo za profesionalni odnos sa predstavnicima medija u ovom „slučaju“.

Nakon razgovora sa tužiocem, poslali smo (treći) mejl u Biro za komunikacije MUP-a. Preneli im nova saznanja do kojih smo došli i zamolili da nam dostave informaciju da li je policija postupila po nalogu dežurnog tužioca i protiv koga su, ukoliko jesu, podnete prekršajne prijave.

Pošto je policija sporne večeri rekla dežurnom tužiocu da su imenovani iz Dolova, logična pretpostavka je da je njihov identitet poznat policiji.

Za svaki slučaj, o svemu tome smo obavestili i državnog sekretara u MUP-u i zamolili za informaciju da li su, po nalogu tužioca, napisane prekršajne prijave i ukoliko jesu, protiv koga.

Shodno navedenom, iako smo na pragu trećeg vikenda, i dalje se nadamo se da ćemo dobiti odgovor na ovo pitanje, vrlo jednostavno: Ko su momci iz Dolova?

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!