Poražavajući podaci o smederevskim vozačima

SMEDEREVO, 11. februar 2017 – Bio je dovoljan samo jedan uređaj da pokaže kakvi smo učesnici u saobraćaju, i u krajnjoj meri, koliko razmišljamo o svojoj i bezbednosti drugih. Uređaj u eksperimentalnoj fazi korišćenja, koji samo beleži stanje na terenu, pokazuje da je naše ponašanje kao vozača poražavajuće, izjavio je za Podunavlje.info pouzdani izvor u smederevskoj policiji.

U cilju povećanja bezbednosti u saobraćaju, u jednoj od glavnih smederevskih saobraćajnica i u blizini jedne škole, postavljen je uređaj (kamera) koji neselektivno beleži brzinu kretanja vozila.

Bez obzira što je postavljena signalizacija i preduzete zakonom predviđene mere kako bi svi učesnici u saobraćaju bili obavešteni o ograničenju brzine, samim tim i bezbedni, a posebno pešaci, odnosno đaci škole u blizini lokacije gde je postavljen uređaj, naš izvor ocenjuje da su podaci, ne alarmantni, nego poražavajući.

Na pomenutoj lokaciji je ograničena brzina kretanja vozila na 30 kilometara na sat, u određenim vremenskim intervalima. Prema našim saznanjima, samo prvog dana eksperimentalne faze korišćenja ovog savremenog tehničkog uređaja, registrovano je više stotina prekršaja, a tokom vikenda više hiljada prekoračenja brzine!?

Naš izvor je kazao da se još uvek rade procene i da je reč samo o eksperimentalnoj fazi projekta. Očekuje se da Direkcija za mere i dragocene metale, kao referentna ustanova, i formalno, potvrdi ispravnost i mogućnost korišćenja uređaja u narednom periodu.

Projekat,  koji podrazumeva postavljanje tri ovakva uređaja za pouzdanu kontrolu brzine vozila, trebalo bi da zaživi do leta, na različitim, odnosno nepoznatim  lokacijama u širem gradskom jezgru.

„Poenta je da smanjimo broj prekršaja, a ne da se naplate kazne. Smanjenje broja prekršaja znači i veću bezbednost za sve učesnike u saobraćaju, naročito za decu koja su nam u prvom planu“, navodi isti izvor.

Odeljenje saobraćajne policije Policijske uprave Smederevo predstaviće javnosti detalje eksperimentalne faze čitavog projekta na konferenciji za novinare koja će biti održana tokom februara.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!