Hronika smederevskog labuda

SMEDEREVO, 09. februar 2017 – Verovatno se pitate šta traži labud u kategoriji Hronika, a da nije proneverio tuđe novce, primio mito, ili ne daj Bože nešto još gore učinio. Nama je bio prilično sumnjiv, a imali smo i dojavu, doduše neproverenu, da voli sve što vole mladi, čak i (ne)sigurne glasove.

Za redakciju portala Podunavlje.info labud je takođe bio iznenađenje, jednostavno smo imali nameru da ga prikažemo javnosti, zato što mislimo da to svojom pojavom zaslužuje, pa je zato prisutan i u kategoriji Društvo.

Ako biste pitali prosečnog Smederevca za labudove, verovatno bi rekao da ih uopšte nema ili da je prava retkost videti ih u Smederevu. Zapravo, neki su ih primetili tek ove zime kada su u jatima bili okovani ledom.

Pri uobičajenim vremenskim prilikama, ribolovci ih češće viđaju na Dunavu, ali kod same obale, pored divljenja, obično izazivaju čuđenje „odakle su se baš tu stvorili“.

Verovatno je glad ovog „smederevskog lepotana“ danas naterala da dođe do same obale u potrazi za hranom.

Ne obazirući se na naše prisustvo i radoznale poglede, on je gnjurao, ne žureći, lagano, kao da mu led, koji još uvek klizi Dunavom, pa i sama zima, ne mogu ništa.

Labud je snimljen tokom prepodneva pored jednog od splavova, uzvodno od Veslačkog kluba Smederevo.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!