Stojković: Prepolovljen depozit za Želvoz

SMEDEREVO, 8. februar 2017 – Poslednji generalni direktor smederevskog Želvoza, Milorad Stojković, komentarisao je za Podunavlje.info situaciju u vezi sa četvrtom prodajom ovog stečajnog dužnika, koja će se održati 21. februara.

“Dobro je što je prepolovljen iznos depozita. Iznosio je u dosadašnje tri (neuspele) prodaje skoro dva miliona evra, a sada je 115,3 miliona dinara. Promenjen je i način prodaje, nije više prikupljanjem ponuda nego neposrednom pogodbom.”

Stojković, koji je bio na čelu fabrike u trenutku proglašenja stečaja 2015, kao otežavajuću okolnost prilikom najnovije prodaje Želvoza navodi činjenicu da se prodaje prazna fabrika, bez radnika.

“Velika je razlika u odnosu na vreme kada je fabrika radila. Interesovanje kupaca opadne kada fabrika ne radi, u korovu je, nema radnika, nema privredne aktivnosti. Nije tačno da ima radnika, pa ja sam isplatio svim preostalim radnicima otpremnine, tako da sada u fabrici nema ni jednog jedinog radnika.”

Na eventualnu zainteresovanost italijanskog investitora (Ćimolai) za fabriku železničkih vozila, koju je svojevremeno aktuelna smederevska vlast najavljivala kao spasonosno rešenje za Želvoz, Stojković odmahuje glavom.

“Sedeli smo u Vladi i pitali su ga (vlasnika italijanske kompanije) kada planira da dođe u Želvoz. Ćimolai je rekao sutra, a to sutra je ispalo “malo sutra”. Koliko mi je poznato, italijanska kompanija je, a neko im je dao “zeleno svetlo”, uložila oko pola miliona evra u rekonstrukciju hale uzete u zakup. Posle nekoliko meseci, i bez znanja italijanskog investitora, neko je uveo fabriku u stečaj”, kaže za Danas Stojković.

Stojković podseća da je italijanski investitor u zakupljenoj hali promenio komunalnu infrastrukturu i počeo da zapošljava radnike. Kada je Želvoz ušao u stečaj, prema njegovim rečima, to je sve stalo.

“Sada i on (Ćimolai) kao i ostali poverioci, potražuje svoje uložene pare, pola miliona evra”, navodi Stojković.

Stečajni upravnik FŽV „Želvoz“ a.d. u stečaju, oglasio je prodaju stečajnog dužnika kao pravnog lica neposrednom pogodbom uz prikupljanje pisanih ponuda, po istoj procenjenoj vrednosti kao u prethodne tri neuspele prodaje i uz novi, niži iznos za učešće u prodaji od 115,3 miliona dinara.

Rok za otkup dokumentacije (100.000 dinara)  je 17. februar, kada ističe i rok za uplatu depozita, ili bankarske garancije.

Javna prodaja stečajnog dužnika, nekadašnjeg ponosa smederevske industrijske zone, koji je svojevremeno upošljavao i 2200 radnika, održaće se 21. februara u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika u Beogradu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!