Suđenje bivšim čelnicima Želvoza i Želtursa

SMEDEREVO, 7. februar 2017 – Pred Višim sudom u Smederevu danas je nastavljen glavni pretres u predmetu koji se vodi protiv nekadašnjih rukovodilaca FŽV Želvoz iz Smedereva i Želturist doo iz Beograda, za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, za koje je zaprećena kazna od 2 do 10 godina zatvora.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, prvooptuženom Dragomiru Čohadžiću se stavlja na teret da je u toku 2006. godine u Smederevu, kao direktor i predsednik UO FŽV Želvoz i član Komisije za regulisanje finansijskih odnosa sa preduzećem Želturist doo iz Beograda, iskorišćavanjem svog položaja odgovornog lica i ovlašćenja, pribavio imovinsku korist za preduzeće Želturist doo iz Beograda u iznosu od 27.590.616 dinara, a za iznos od 37.305.158 dinara naneo štetu  FŽV Želvoz doo Smederevo, izjavio je za Podunavlje.info sudija Dragoslav Milanović.

Prema njegovim rečima, prvooptuženi  je kao član Komisije, koju je formirao direktor i predsednik UO, zajedno sa predsednicima sindikata u FŽV Želvoz, Slavoljubom Trifunovićem i Milanom Đurićem, svojim potpisom odobrio knjiženje zbirnih računa u ukupnom iznosu od 69.288.775 dinara.

Kako je objasnio Milanović, fakturisane su razne turističke usluge koje stvarno nisu pružene radnicima oštećenog preduzeća, članovima porodica, kao i licima koja su išla na rekreativne odmore, na ime i za račun oštećenog preduzeća.

„Ili su pružane usluge prema manjem broju lica, odnosno u manjem obimu, a pri tome je znao (prvooptuženi) da je finansijska služba oštećenog preduzeća i poslovodstvo, u periodu od 13.06.2006. do 04.09.2006, u sedam navrata, vratilo ukupno 80 računa preduzeću Želturist doo iz Beograda. Nisu bili kompletni jer nisu sadržavali potpunu specifikaciju stvarno pruženih usluga i nisu sadržavali dokumenta kao dokaz o pruženim uslugama“, naveo je Milanović.

Milanović dodaje da se, na drugoj strani, terete optužene Olgica Rudaković, kao generalni direktor i predsednik UO  i Marina Kuzmić Kozić, kao izvršni direktor Želturist doo iz Beograda, da su tokom 2006. godine, pribavile imovinsku korist u iznosu od 27.590.616 dinara, a FŽV Želvoz iz Smedereva nanele štetu od 37.305.158 dinara.

Optužnicom se navodi da su one prilikom organizovanja rekreativnih odmora u korist radnika FŽV Želvoz odobrile neosnovano fakturisanje usluga oštećenom preduzeću, a koje stvarno nisu izvršene od strane dobavljača, Želturist doo iz Beograda.

Pored njih, optuženi su i vlasnici turističkih objekata u Vrnjačkoj Banji, gde su pružane pomenute usluge, Obren Šarančić iz Vrnjačke Banje i Srđan Perišić iz Beograda.

Na današnjem glavnom pretresu saslušani su svedoci koji su bili zaposleni kao turistički vodiči u Želturist doo iz Beograda. Preostalo je saslušanje još 6 svedoka, a nakon toga i veštaka finansijske struke, Ratka Lazarevića.

Optuženi negiraju odgovornost, smatraju da nikakva šteta Želvozu nije naneta, niti je pribavljena bilo kakva imovinska korist i tvrde da se radi o političkom procesu, odnosno da su žrtve tadašnjeg režima.

Za krivično delo koje im se stavlja na teret, a to je zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 234. stav 3. u vezi stava 1. KZ, zaprećena je zatvorska kazna u trajanju od 2 do 10 godina.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 13. mart.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!