Tesla nam je danas potreban i važan ?

SMEDEREVO, 6. februar 2017 – U okviru naučno-obrazovnog programa u Centru za kulturu Smederevo u utorak, 7. februara biće održano predavanje Zbog čega nam je Tesla danas potreban i važan?

Predavanje bi trebalo da ukaže na bitne činioce i aspekte životnog i naučnog razvojnog puta Nikole Tesle koji ga čine inspirativnim i značajnim za čoveka današnjice.

Viši kustos u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, Zorica Civrić, u svom izlaganju, posvetiće pažnju njegovim revolucionarnim pronalascima i izumima koji su trajno uticali na čovečanstvo  kao što su  obrtno magnetno polje, polifazni sistem, asinhroni motor, Teslin transformator, sistem prenosa električne energije na daljinu.

Publici će biti predstavljene i okolnosti u kojima se Tesla bavio svojim istraživanjima, da na osnovu predočenih uslova napravi poređenje sa savremenim civilizacijskim, tehnološkim okolnostima i donese zaključak o mestu naučnog i idealističkog pregalaštva.

Kao važne dimenzije Teslinog rada i odnosa prema nauci, biće istaknuti njegova visoka etičnost, njegov humanizam, okrenutost unapređenju kvaliteta čovekovog života, odgovornost prema budućim generacijama, koji i danas mogu predstavljati uzor za svakoga ko se bavi naukom, tehnologijom, problematikom energije i njenog optimalnog korišćenja.

Vizionarske Tesline ideje, kao što je sistem bežičnog prenosa energije, takođe će biti tematizovane tokom programske večeri, a ulaz na program je slobodan.

Zorica Civrić diplomirala je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Radila je kao kustos Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, gde je, pored kustoskih poslova, najviše radila na istraživanju i publikovanju građe iz Tesline zaostavštine.

Danas je viši kustos u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu na odseku Energija. Bavi se istorijom elektrifikacije i elektroprivrede Srbije. Autor je ili koautor brojnih izložbi, monografskih publikacija, naučnih, stručnih i popularnih radova i stručni konsultant na pozorišnim i TV projektima.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!