Site icon podunavlje.info

Indijski MSSL preuzima PKC?

SMEDEREVO, 25. januar 2017 – Motherson Sumi Sistems Ltd (MSSL), najveći indijski proizvođač auto komponenti, ponudio je čak 571 milion evra (609 miliona dolara) za većinski paket akcija finske PKC grupe, objavili su Rojters, Blumberg i finski Gud Njuz from Finland (In.Reuters, Bloomberg, Good News from Finland).

Namera indijske kompanije je da proširi svoje prisustvo na globalnom tržištu električnih instalacija koje se koriste u komercijalnim vozilima, a ova akvizicija bi trebalo da bude završena do kraja marta.

Indijska kompanija je najavila tendersku ponudu od 23,55 evra po akciji PKC Group, navodi se u kompanijskom saopštenju. Nakon ponude, akcije PKC-a skočile su 49 odsto, na 23,29 evra u Helsinkiju, Motherson Sumi je porastao 2,1 odsto, na 332.60 rupija u Mumbaju. To je skok za 33 odsto u proteklih 12 meseci.

MSSL je saopštio da će kroz kombinaciju poslovanja dve kompanije obezbediti pristup na SAD i evropskom tržištu komercijalnih vozila. Indijski proizvođač će zauzvrat pomoći finskoj kompaniji da proširi tržište u azijsko-pacifičkom regionu.

Prema podacima koje je prikupio Blumberg, Motherson Sumi je 30. septembra imao 59,4 milijardi rupija (872 miliona dolara) gotovine i gotovinskih ekvivalenata.

Good News from Finland (Dobre vesti iz Finske – novinska agencija koja pokriva pozitivne i globalno zanimljive kompanije, poslove i inovacije u vezi sa temama iz Finske), navodi da je MSSL, indijski proizvođač auto ogledala i električnih instalacija, već viđen kao kupac preostalog akcijskog kapitala i glasačkih prava PKC grupe.

Odbor direktora PKC-a je jednoglasno odlučio da preporuči akcionarima da prihvate ponudu za tender. Kombinacijom dve kompanije, očekuje se stvaranje vodećeg snabdevača elektro-sistema i komponenti za svetsku transportnu industriju.

Kakve će posledice ova transakcija imati po fabriku finske kompanije u Smederevu, za Danas niko u toj fabrici nije imao komentar.

Podsetimo, u decembru 2014. premijer Srbije Aleksandar Vučić je finskoj kompaniji PKC Group simbolično predao ključeve nove proizvodne hale, površine oko 20.000 kvadratnih metara, koju je izgradio Grad Smederevo sopstvenim sredstvima, odnosno iz kredita u iznosu od 682 miliona dinara.

Fabrika na braunfild lokaciji u Smederevu svečano je otvorena 6. marta iste godine, Memorandum o razumevanju koji je najavio izgradnju fabrike finske kompanije u Smederevu, potpisan je u oktobru 2013, a firma pod imenom PKC Wiring Systems društvo sa ograničenom odgovornošću Smederevo osnovana je 29.10. 2013.

Prilikom otvaranja smederevske fabrike, u kojoj se proizvode kablovski sistemi, odnosno kablovski setovi, za kupce  širom Evrope, procenjen je nivo investicija u osnovna sredstva od oko 8 miliona evra do kraja 2016. godine, kao i plan da se u istom periodu (do kraja 2016) uposli ukupno 1.500 radnika na neodređeno vreme.

PKC grupa je vodeći svetski proizvođač i isporučilac elektrodistributivnih sistema najvećim svetskim proizvođačima komercijalnih vozila, a kupci su svi glavni svetski proizvođači kamiona, kao i globalni vodeći proizvođači traktora, građevinskih mašina, lakih i vozila za rekreaciju.

PKC Group Plc. je javno akcionarsko društvo, čije su akcije listirane na NASDAQ OMX Helsinki. Akcionari kompanije su javne institucije, finansijske korporacije i i osiguravajuće kompanije, i druga pravna i fizička lica.Kompanija ima fabrike na 4 kontinenta, i to u Evropi: u Estoniji, Finskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Rusiji i sada Srbiji; u Severenoj Americi: u Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku; u Južnoj Americi: u Brazilu, i u Aziji: u Kini.

Exit mobile version