Site icon podunavlje.info

Muzej u okviru Svetosavskih svečanosti

SMEDEREVO, 21. januar 2017 – Muzej u Smederevu saopštio je programe koje će predstaviti publici u okviru ovogodišnjih, 28. Smederevskih svetosavskih svečanosti – izložbe, smotru etnološkog filma, edukativni program i radionice za učenike.

Smotra „Slavski kolač“ biće održana u utorak, 24. januara u periodu od 12 do 14 časova u Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo, u čijem programu učestvuju žene Smedereva. Uz afirmaciju umeća vrednih smederevskih domaćica, izložba slavskih kolača će ukazati i na značaj krsne slave u crkveno-narodnim običajima, tradiciji i kulturnom nasleđu srpskog naroda.

Predavanje „Slava – živo nasleđe“ najavljeno je takođe za utorak, sa početkom u 18 časova u Muzeju u Smederevu. Predavači su: dr Miloš Matić i dr Marko Stojanović, muzejski savetnici Etnografskog muzeja u Beogradu.

Krsna ili Porodična slava je praznik posvećen hrišćanskom svecu zaštitniku porodice koji proslavlja većina pravoslavnog hrišćanskog stanovništva Srbije. Krajem 2014. godine Slava je upisana na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

O ovom običaju koji je postao jedno od osnovnih identitetskih obeležja srpskog naroda, njegovom poreklu, elementima i značenjima govoriće stručnjaci iz Etnografskog muzeja u Beogradu koji su učestvovali u aktivnostima za nominaciju Slave na Uneskovu listu.

Smotra etnološkog filma organizuje se u saradnji sa Etnografskim muzejom iz Beograda, koji je organizator Međunarodnog festivala etnološkog filma već 25 godina. U okviru Smotre etnološkog filma u Muzeju u Smederevu tokom tri večeri  biće prikazano sedam filmova – četiri domaća i tri filma strane produkcije.

Izložba „Energetske strukture”, kao poslednji najavljeni program, biće postavljena u Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo. Autori izložbe su Aleksandar Lazar i Milan Bulatović, doktoranti umetničkih studija grafike na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Otvaranje izložbe je najavljeno u sredu, 25. januara u 18,30 časova, a postavka će zainteresovanima biti dostupna do 13. februara.

Exit mobile version