Izgradnja Kuće srpskog novinarstva

SMEDEREVSKA PALANKA, 20. januar 2017 – Državni sekretar u Ministarstvu za kulturu i informisanje i dugogodišnji sekretar Udruženja novinara Srbija (UNS), Nino Brajović, posetio je u petak Smederevsku Palanku, gde se gradi Kuća srpskog novinarstva, Spomen dom „Pere Todorovića“ u Vodicama, prvom novinarskom selu, preneo je UNS blog.palanacke.com.

Izbor Smederevske Palanke za prvo zvanično viđenje sa kolegama predstavlja i priznanje lokalnim redakcijama, ali i lokalnoj samoupravi koja je odmah po preuzimanju vlasti inicirala kontakt sa Brajovićem radi nastavka aktivnosti oko izgradnje Spomen doma „Pere Todorovića“, koje su u potpunosti zamrle tokom sedmomesečne vladavine nedavno smenjene garniture.

Poseta državnog sekretara, sa kojim je došao i predsednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić,  započela je prijemom i radnim sastankom u kabinetu predsednika Opštine, gde je, o nastavku radova na Kući i situaciji u vezi sa lokalnim medijima, razgovarao sa predsednikom Toplicom Pintorovićem, njegovim najbližim saradnicima i predsednikom ZTU „Vidovača“, Miodragom Zagorčićem.

Kako prenosi UNS, dogovoreno je da se nastave radovi na završetku Kuće, da se za novog predsednika Građevinskog odbora imenuje Toplica Pintorović, i utvrđene su obaveze, kako lokalne samouprave, tako i Udruženja novinara Srbije i ostalih učesnika u ovom projektu, a takođe je razmatrana i situacija u medijskoj sferi, koja će u narednom periodu biti mnogo bolja nego do sada jer je sa opštinskim rukovodstvom dogovoreno da se za rad lokalnih medija opredele sredstva, kako Zakon nalaže, u visini do dva odsto budžeta.

U nastavku posete Brajović je u Vodicama, u Spomen kući „Pere Todorovića“ održao sastanak sa novinarima, kome su prisustvovali i funkcioneri u lokalnoj samoupravi, a potom je simbolično „pustio u rad“ štednjak na čvrsto gorivo, koji je donirala fabrika „Milan Blagojević“ iz Smedereva.

Na kraju posete, u popodnevnim časovima, Brajović je prisustvovao i prvoj književnoj večeri u Spomen kući „Pere Todorovića“, u organizaciji Književnog kluba „Pera Todorović“, koje je otvorio predsednik Skupštine opštine, Nikola Vučen.

Prvi čovek ovog Književnog kluba, Slobodan Todorović Toki, predstavio je rad Živomira Miće Stevanovića, čiju poeziju su, pored autora, čitali i gosti, članovi Književnog kluba „21“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!