Bogojavljensko plivanje

SMEDEREVO, 19. januar 2017 – Pobednik bogojavljenskog plivačkog takmičenja za Časni krst u Smederevu je Bogdan Milošević (25), koji je bio uspešniji od svojih godinu dana starijih sugrađana, drugoplasiranog Marka Stefanovića i trećeplasiranih Stefana Jezdovića i Velibora Vlahovića.

Na otvorenom bazenu na Jugovu kod Smedereva, koji je juče, prema rečima organizatora “za svaki slučaj” hemijski dezinfikovan, danas u podne održano je tradicionalno bogojavljensko takmičenje u plivanju za Časni krst, u organizaciji Odbora za negovanje pravoslavne tradicije i Crkvene opštine Smederevo.

Ove godine je učestvovalo 12 takmičara, među kojima je bila, i čitavu stazu isplivala, prvi put i jedna devojka iz grada na Dunavu – Nina Pavlović (20), svetska i vicešampionka Evrope u lou kik boksu, koju su organizatori posebno nagradili.

Novina od ove godine je i dar proslavljenog smederevskog vajara Zorana Kuzmanovića – krst izliven u istoimenoj umetničkoj radionici, izjavio je za Podunavlje.info Zoran Ignjatović, predstavnik Odbora za negovanje pravoslavne tradicije u tom gradu.

Časni krst prelazi u trajno vlasništvo smederevskog pobednika od 2015. godine, kada je prvi do krsta doplivao Mladen Savić iz Smedereva, kao i prošlogodišnjem najuspešnijem Smederevcu, Tomislavu Popoviću.

Mnogobrojni posetioci obeležavanja Bogojavljenja, bili su u prilici da se ugreju “šumadijskim čajem”, koji, tradicionalno, i uz obavezno pecivo, pripremaju organizatori. Nezaobilazno je i simbolično puštanje golubova.

Za učesnike plivačkog nadmetanja i sve zainteresovane za ovaj jedinstveni događaj, bio je organizovan autobuski prevoz od centra grada do Jugova, nekadašnjeg omiljenog izletišta Smederevaca.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!