Odbrana od leda

SMEDEREVO, 11. januar 2017 – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da je proglašena redovna odbrana od leda na Dunavu od 1275. do 1215. kilometra, kao i na sektoru od Golupca do Smedereva. Doneta je i odluka o aktiviranju ledolomca „Greben“ na potezu od Đerdapa 1 do izlaska iz Kazana.
Republički hidrometeorološki zavod prethodno je konstatovao ledostaj na Dunavu od Zemuna do Smedereva, a ledohod uzvodno od Zemuna i nizvodno od Smedereva.
Usled pojave leda i ledohoda, 8. januara je obustavljena plovidba od Bezdana do Kladova.
Površina vode kod Smedereva danas je gotovo čitavom širinom prekrivena ledom koji se ne kreće, a na desetine barži i brodova je „zarobljeno“ već tri dana od kada je zabranjen saobraćaj.
U JRB-u danas „nisu nadležni“ da daju detaljnije informacije o stanju brodova i posada, upućujući na Ministarstvo saobraćaja, dok se u Lučkoj kapetaniji Smederevo niko ne javlja na telefon.
Činjenica da se Dunavom ne odvija saobraćaj, utiče i na proizvodnju u kineskoj kompaniji Hestil u Smederevu, pošto ne funkcioniše prevoz limova i rasutog tereta rečnom saobraćajnicom.
Što se tiče železnice, funkcioniše samo putnički saobraćaj, potvrđeno je za Podunavlje.info.
Putevi na teritoriji Smedereva se čiste, pa su svi polasci smederevske Laste održani jutros, uz kašnjenja do 10 minuta i uz dva skraćenja – do sela Vrbovca i Badljevice, zbog neočišćenog kolovoza.
„Đaci su prevezeni  do škola, kao i radnici koji su zaposleni u Železari. Svi jutarnji polasci su održani, sa skraćenjem do Vrbovca i Badljevice, zbog neočišćenog puta i sa kašnjenjima do 10 minuta, što u ovakvim uslovima nije neobično“, rekao je za Podunavlje.info dežurni dispečer.
U Saobraćajnoj policiji nam je rečeno da su putevi prohodni i da nije bilo saobraćajnih nezgoda sa  povredama učesnika u saobraćaju, osim sa materijalnom štetom.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!