Veljkovo četvrto osvajanje Amerike

SMEDEREVO, 5. januar – Osamnestogodišnji smederevski kompozitor i pijanista, učenik 4. razreda srednje Muzičke škole „Kosta Manojlović“, Veljko Nenadić, pobedio je ove godine, po četvrti put, na prestižnom takmičenju kompozitora „Golden Key Piano Composition Competition“, koje se od 2002. godine održava u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon „Balkanske svite“ 2013, „Dunavske rapsodije“ 2014, „Istočnog vetra“ 2015, ove godine je “Melanholična noć” osvojila Ameriku. Ovo je do sada nezabaležen slučaj u istoriji ovog takmičenja da neko četiri puta pobedi. Osim navedenih nagrada, Veljko je osvojio jedno drugo i  jedno treće mesto na istom međunarodnom takmičenju kompozitora.

Vest da je Veljko sa svojom kompozicijom ove godine pobedio u internacionalnoj konkurenciji „senior“ do 18 godina, saopštio je direktor takmičenja, George Borisov, dok predsednik žirija Andrej Komanetski u svom pismu kaže da je svirajući i slušajući Veljkovu kompoziciju prepoznao njegov rad iz ranijih godina i da on, tako mlad, već ima izgrađen stil, što je, kako navodi, vrlo retko za kompozitore današnjice.

Za ovogodišnje nadmetanje prijavilo se 68 takmičara iz 14 zemalja sveta kao što su Kina, Rusija, Kanada, Australija, Italija, Grčka, Južna Koreja, SAD i druge.

Dodela nagrada je kao i svake godine u Beču, u čuvenoj dvorani „Ehrbar hall“, 4. avgusta ove godine, a Veljkovi roditelji, nastavnici i prijatelji se nadaju da će Veljko ove godine uspeti da ode u „grad muzike“, odsvira svoje delo i primi nagradu.

Veljku je nedavno objavljen prvi CD pod nazivom „Igra za frulu i klavir“ koji je zajedno snimio sa talentovanom frulašicom Nedom Nikolić u izdanju WMAS records. World music asocijacija Srbije odvažila se da izda album mladim umetnicima, verujući u njihov svirački kvalitet, ali i posebnost i značaj Veljkovih kompozicija i aranžmana. Na CD-u se nalazi i “Melanholična noć”, pobednička kompozicija iz Amerike, a tu su još neke nagrađene kompozicije sa ovog takmičenja – “Istočni Vetar”, I mesto 2015. i “Kontrast”, II mesto 2016.

Veljko se već uveliko sprema da ove godine upiše Muzičku akademiju, smer kompozicija, a trenutno privodi kraju rad na kompoziciji za simfonijski orkestar, saopštila je danas porodica Nenadić.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!