Novogodišnja „čestitka“

SMEDEREVO, 30. decembar 2016 – Odlukom Skupštine grada Smedereva od 30. novembra, pokrenut je postupak likvidacije JP Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo. Od tada, otkaze svakodnevno očekuje skoro polovina, od 60 zaposlenih. Prema današnjim informacijama, to bi moglo da se dogodi već prvog radnog dana, posle praznika.

Po prirodi svoje delatnosti, Direkcija Smederevo, koja postoji u različitim organizacionim oblicima od 1995. godine, zapošljavala je tri četvrtine visokoobrazovanih kadrova tako da je u 2016. godinu ušla sa 60 na neodređeno i 2 radnika na određeno vreme, od kojih je 40 VSS, 5 VS, 14 SSS, 1 KV, 1 PK i 1 NK radnik.

Zanemarujući ukupnu situaciju u vezi sa „gašenjem“ direkcija, ne samo u Smederevu, i ne zalazeći dublje u problematiku, najveći lični i ljudski problem jeste činjenica da za skoro 30 zaposlenih, likvidacija predstavlja Damoklov mač, odnosno otkaz bez otpremnine. Seča!

Kako kažu za Podunavlje.info, možda i više od toga im smeta odsustvo zainteresovanosti odgovornih za njihovu sudbinu, ili nelogičnost da vlast jedno preduzeće gasi a istovremeno osniva drugo sa istom šifrom delatnosti.

Novoosnovano JP Urbanizam, u međuvremenu je raspisalo interni konkurs za 14 radnika, u JP Parking servis trebalo bi da pređe 4, u JP Grejanje 1, u JKP Zelenilo i groblja 2, u JKP Vodovod 2, u Gradsku stambenu agenciju 1, za Gradsku upravu raspisan konkurs za 5, a primljena su 3 bivša radnika Direkcije. To je 27, dok je gotovo zloslutno izvesna sudbina preostalih, od ukupno 60 zaposlenih, ne računajući likvidacioni tim.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), u cilju pružanja podrške svojim članicama pripremila je nekoliko predloga za rešavanje statusa direkcija (organizacionih oblika koji imaju status indirektnih korisnika budžeta), koji su ponudili određene smernice za rešavanje ovog pitanja.

Predlog za rešavanje statusa direkcija, pored ostalog navodi da “JP koje je u likvidaciji nije u obavezi isplate otpremnina svojim zaposlenima, međutim, s obzirom na kvalitetnu kadrovsku strukturu zaposlenih u direkcijama, kao i zbog činjenice da je i dalje na snazi zabrana zapošljavanja, stav je SKGO da je neophodno zadržati zaposlene, te na osnovu utvrđenih potreba unutar sistema lokalne samouprave, rasporediti kadrove u upravu ili druge organizacione oblike.”

U Smederevu je vlast bila “originalna” pa je, iako ima funkciju zamenika predsednika SKGO, zanemarila predlog da je “neophodno zadržati zaposlene”, uz drastično otpuštanje stručnjaka sa zavidnim radnim stažom.

SKGO još uvek nema podatke o tome da li je i koliko svaka jedinica lokalne samouprave otpustila zaposlenih prilikom reforme direkcija, dok su u Direkciji Smederevo ubeđeni da drže neslavni “rekord” u Srbiji po broju otkaza, koji im prete koliko na pragu Nove 2017.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!