Bravo Negotinci!

SMEDEREVO, 26. decembar 2016 – Odlukom o budžetu grada Smedereva za 2017. godinu, koja je usvojena na sednici u petak, za informisanje su predviđena skromna sredstva (milion dinara), što je potvrdilo bojazan da su u promenjenim ekonomskim uslovima, kada mediji preživljavaju od projekata sufinansiranja lokalnih samouprava, za informativna glasila došla, malo je reći, teška vremena.

U okviru funkcije 830 – Usluge emitovanja i štampanja, planirana su sredstva iz budžeta za obezbeđivanje usluga informisanja za usluge emitovanja i izdavaštva: na ekonomskoj klasifikaciji 423 – Usluge po ugovoru – Projektno informisanje 1.000.000 dinara, navedeno je u odluci o smederevskom budžetu za 2017. godinu.

Kako se smederevska vlast odnosi prema medijima, posebno  kada je projektno sufinansiranje u pitanju, a budžetska sredstva za informisanje iz godine u godinu se smanjuju, mada je preporuka esnafa sasvim suprotna, poprima zabrinjavajuće dimenzije.

Grad Smederevo je 2015. godine za projektno sufinansiranje medija opredelio 11,5 miliona  dinara. Ove, 2016. godine, nije čak ni realizovan konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja u tom gradu, iako je bio uredno raspisan.

Za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja u 2016. godini, Grad Smederevo je konkursom opredelio sredstva u ukupnom iznosu od 3.663.064,00 dinara, dok su pojedinačni iznosi po projektu bili od 150.000 do 500.000 dinara.

U tekstu konkursa, koji je 30. marta objavio Grad Smederevo u lokalnom nedeljniku i na zvaničnoj internet prezentaciji i koji je bio otvoren 20 dana, piše da rešenje o raspodeli sredstava donosi Gradsko veće, na predlog Komisije, u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa. To se do danas nije dogodilo.

Gradsko veće donelo je 20. juna rešenje o obrazovanju Komisije za ocenjivanje projekata i imenovanju tri člana – predstavnika Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženje novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kao i predstavnika Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i Asocijacije lokalnih nezavisnih medija Lokal pres. Pomenuta udruženja se do danas nisu oglasila povodom nesprovođenja ovogodišnjeg konkursa u Smederevu

Iz tog razloga, smederevski dopisnici beogradskih redakcija obratili su se lokalnoj samoupravi, ne bi li saznali uzrok nesprovođenja konkursa. Autor ovih redova je još u sredu, 24.08.2016. godine u 9:44 časova, poslao pitanje kabinetu gradonačelnika Smedereva, ali se do danas (26.12.2016. godine), niko od nadležnih nije oglasio i odgovorio na postavljeno pitanje.

Smederevski novinari ocenjuju da je reč o finansijskom iznurivanju medija i da se veoma smišljeno dela u pravcu g/u/ašenja ne samo „nepodobnih“ medija, sa ciljem minimiziranja uticaja svih koji pokušavaju da profesionalno obavljaju novinarski posao i, prevashodno, budu korektiv vlasti, što bi trebalo da bude jedna od najvažnijih funkcija medija.

Uzgred, projektovani smederevski budžet za 2017. godinu iznosi 3,4 milijarde dinara, odnosno 2 milijarde više od npr. Opštine Negotin, koja je za informisanje opredelila osam puta više novca, iako je po broju stanovnika toliko puta manja opština od Smedereva. Bravo Negotinci!

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!