Ključni faktor radnici

SMEDEREVO, 15. decembar – Predsednik Hestil grupe Ju Jong izjavio je danas da je železara u Smederevu izašla iz najteže situacije, ostvarila prvu dobit i izrazio očekivanje da će Hestil postati jedna od najkonkurentnijih čeličana u Evropi i u svetu.

Tokom današnje posete smederevskoj Železari, Jong je rekao da je kompanija Hestil Srbija u novembru ostvarila prvu dobit pre oporezivanja, tako da će u decembru „ostvariti čist dobitak“.

„Smatramo da je izuzetno dobra vest, ne samo za sve zaposlene, za lokalnu vlast, već i za naša dva rukovodstva. Posle Ju-es Stila, kompanija je napravila istorijski preokret i ostvarila dobit u poslovanju. To je istorijski trenutak za Hestil Srbija. To pokazuje da smo vratili vitalnost ovoj fabrici“, ocenio je Jong.

On je kazao da je železara izašla iz najteže situacije „fabrika je bila pred zatvaranjem“.

„Smatram da će železara u bliskoj budućnosti ponovo postati ponos vaše nacije, kao što smo obećali da će Hestil postati jedna od najkonkurentnijih čeličana u Evropi i u svetu. Zajedno ste sa nama prošli jedan težak, mukotrpan put u prethodnih šest meseci. Iza ovog uspeha stoji veliko žrtvovanje svih zaposlenih“, poručio je Jong.

Predstavljajući planove za narednu godinu, Jong je rekao da će Hestil investirati direktno u obnovu ključne opreme.

„U 2016. Hestil je već uložio 120 miliona dolara u železaru, a u narednoj godini ćemo investirati takođe 120 miliona dolara u poboljšanje opreme, u rekonstrukciju strukture proizvodnje. Nadamo se da ćemo posle toga ostvariti profit u idućoj godini od 20 miliona evra, tako da ćemo ostvariti proizvodnju ukupne vrednosti 800 miliona dolara. Očekujemo da će Hestil Srbija iduće godine postati profitabilno preduzeće koje će biti mnogo konkurentnije i predstavljaće brend na svetskom tržištu čelika“, ocenio je Jong.

On je izrazio zahvalnost srpskom premijeru, kako je rekao, za lično zalaganje i Vladi Srbije na podršci radu Hestila u Smederevu,  kineskom ambasadoru u Srbiji za koga je rekao da je konstantno obraćao veliku pažnju i podršku za njihov rad, rukovodstvu Hestila, koje je poslalo najbolji stručni tim u Smederevo tako da je Hestil integrisao sve postojeće resurse širom sveta i usmerio ka smederevskoj železari.

„Poslali su 11 puta stručnu delegaciju sa više od 200 stručnjaka za poboljšanje tehnologije u naporima da smanjuju troškove proizvodnje“, rekao je Jong, a najiskreniju zahvalnost uputio je zaposlenima u fabrici.

„U ovom periodu vi ste nama dokazali koliko volite svoju fabriku, koliko ste profesionalni i požrtvovani kako bi ova fabrika oživela. Mogu da kažem da Hestil u svetu ima više od 70 svojih filijala i fabrika, a vi u Smederevu ste nam pokazali da ste najbolji. Vi ste ključni faktor i nosilac cele fabrike“, kazao je Jong.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Hestil u Smederevu iduće godine planira da proizvede dva miliona tona čelika što će uticati na BDP Srbije za jedan odsto, a verovatno i više. On je ocenio da je železara napravila preokret u srpskoj ekonomiji i ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga zamolio da se dodatno angažuje i ubrza razgovore o RTB Boru i ostalim prioritetnim zadacima, kako je kazao, bez obzira da li je to uvek interes Kine ili nije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!