Opomena!

SMEDEREVO, 12. decembar 2016 – Najmanje sedam osoba je poginulo i više od 25 povređeno u nesreći, u kojoj je teretni voz, koji je prevozio tečni naftni gas, skliznuo sa šina i eksplodirao u selu Hitrino na severoistoku Bugarske, saopštila je u subotu bugarska policija. Usled eksplozije, uništeno je 20 objekata. Nesreća se dogodila u jutarnjim časovima, a voz koji je eksplodirao prevozio je 12 vagona trotilena i četiri vagona tečnog naftnog gasa. Mogu li Smederevci iz ove tragedije da izvuku pouku.

Na Železničkoj stanici Smederevo, na ulazu u Smederevsku tvrđavu, u blizini strogog centra grada, 13. novembra u jutarnjim satima izgorela su tri napuštena vagona, srećom, vatrogasci su se izborili s vatrenom stihijom i uspeli da lokalizuju požar koji je pretio da dovede do tragedije slične onoj iz 1941. godine kada je razrušen grad. Zamalo je izbegnuta katastrofa i tragedija nesagledivih razmera, da je kojim slučajem vatra zahvatila vagone sa tečnim gasom koji se prugom iz centra grada odvoze do skladišta kod Stare Železare.

Ono na šta je uzbunjivač javnosti Vladan Cvetković upozorio još 2014. godine, pokazalo se mogućim.

Podunavlje.info podseća da je uzbunjivač, nakon sumnje na korupciju u samom vrhu vlasti, podnete prijave Agenciji za borbu protiv korupcije, i dobijanja statusa uzbunjivača od strane Agencije, a shodno ulozi uzbunjivača, obavestio javnost o slučaju koji ukazuje na korupciju u samom vrhu vlasti ali i na opasnost po život i zdravlje ljudi, s obzirom na neodgovorno i nesavesno postupanje državnih službenika prilikom bespravne izgradnje najvećeg skladišta tečnog naftnog gasa u Srbiji (na obali Dunava, nekoliko kilometara uzvodno od Smedereva).

Cvetkovića smo danas zamolili da prokomentariše tragediju u Bugarskoj u svetlu situacije sa tečnim naftnim gasom u Smederevu.

“Železnicka stanica Smederevo nije osposobljena i ne ispunjava uslove za prihvat vagona sa TNG-om. Na železnickoj stanici ne postoje čak ni hidranti za gašenje požara, ne postoje prilazni putevi za vatrogasnu intervenciju. Srećom, prilikom požara koji se dogodio 13. novembra goreo je vagon postavljen na koloseku koji je dostupan za intervenciju (prvi kolosek)”, ocenjuje Cvetković.

Prema njegovim rečima, transport se vrši internim industrijskim kolosekom koji ne ispunjava tehničke uslove za transport opasnog tereta. Navedeni kolosek je predviđen za izmeštanje, nije izdata upotrebna dozvola, niti je njime odobren transport TNG-a. Pored toga njime se vrši transport suprotno propisima, vagoni se zaustavljaju i zadržavaju neposredno pored dečijeg igrališta gde se vrši i primopredaja vagona.

On upozorava da se transport opasnog tereta mora obavljati uz STROGO poštovanje i sprovođenje mera bezbednosti propisanih Zakonom o prevozu opasnog tereta, kao i Pravilnikom o međunarodnom železničkom prevozu opasne robe (RID), koji obezbeđuju bezbedno vršenje ove veoma opasne delatnosti što, kako navodi, potvrđuje nesrećni slučaj koji se dogodio u Bugarskoj.

“Što se tiče našeg slučaja, lično mislim da je mala verovatnoća da se nešto tako desi, ali imajući u vidu posledice takvog neželjenog događaja smatram da bi Sektor za vanredne situacije i Uprava za transport opasnog tereta, morali da sprovedu zakonska ovlašćenja i zabrane transport TNG- kroz centar grada, a Tužilaštvo da pokrene postupak zbog protivzakonito izdatih dozvola za skladište gasa Petrol LPG”, ocenio je Cvetković u izjavi za Podunavlje.info, pozivajući se na Zakon o zaštiti uzbunjivača.

Podsetimo da je uzbunjivač još pre 2,5 godine uputio otvoreno pismo predsedniku Vlade Republike Srbije i tadašnjem predsedniku Skupštine grada Smedereva “s obzirom da nadležni državni organi nisu primenili zakonom propisana ovlašćenja kako bi otklonili posledice nezakonito donetih odluka”, i dostavio informaciju “o nezakonito usvojenom opštem pravnom aktu, načinu njegovog donošenja i usvajanja, kao i štetnim posledicama koji isti prizvodi, na dalje postupanje.”

U pismu se traži obustavljanje planskog dokumenta, za koji je, kako tvrdi, od strane nadležnog organa za utvrđivanje zakonitosti planskih dokumenata, odnosno urbanističke inspekcije Ministarstva građevinarstva i urbanizma, utvrđeno da nije izrađen i donešen u skladu sa zakonom, a “što je konstatovano zapisnikom pod br. 361-350-00032/2013-09 od 14.02.2014. godine, od strane pomenutog organa”.

“Takođe, prilikom postupanja državnih organa i inspekcijskih službi u vezi sa izgradnjom skladišta gasa, kapaciteta 3.000m3, u gradskom području, ispoljen je visok stepen neozbiljnosti i neodgovornosti državnih službenika, te nisu u potpunosti ispunjeni uslovi koji su propisani zakonom i propisima kojima se obezbeđuje zašita života i zdravlja ljudi, kao i zaštita životne sredine, pri izgradnji objekata za skladištenje opasnih materija, što je posebno opravdan razlog za uzbunjivanje javnosti”, naveo je Cvetković.

Skupština grada Smedereva je na poslednjoj sednici donela odluku da se pristupi izradi plana detaljne regulacije za Luku Smederevo što je, prema rečima nadležnih, početni korak kapitalne investicije izmeštanja industrijskog koloseka iz centra grada i formiranja turističke luke na Dunavu kod Smedereva.

 

 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!