Kako dočekujemo 10. decembar

SMEDEREVO, 9. decembar 2016 – Da li Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar ove godine dočekujemo kao optimisti, pesimisti ili against the regime?

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić čestitala je danas svim građankama i građanima Srbije Međunarodni dan ljudskih prava, uverena da jedino zajednička borba protiv svih oblika netolerancije i ekstremizma, može da da rezultat.

“Svi ljudi rodjeni su slobodni, sa jednakim dostojanstvom i pravima – govori nam prvi član Povelje o ljudskim pravima. Želim da zajedno stvaramo društvo u kome će svakom našem gradjaninu biti zaštićeno dostojanstvo i garantovano poštovanje njegovih osnovnih ljudskih prava, bez obzira na razlike u polu, rasi, veroispovesti ili bilo kom drugom obliku različitosti”, saopštila je ministarka Brnabić.

Ona je dodala da samo društva koja počivaju na poštovanju različitosti imaju šansu da se razvijaju i svojim gradjanima obezbede uslove za pristojan i dostojanstven život.

Zaštitnik građana Saša Janković je saopštio da mnogi ugroženi građani Srbije Međunarodni dan ljudskih prava provode uz osećanje nepravde i urušenog dostojanstva zbog raskoraka između prava koja imaju na papiru i stvarnog života. Najsiromašniji, kako je naveo Janković su osobe sa invaliditetom, žene žrtve nasilja, radnici gubitnici privatizacije, žitelji nehigijenskih naselja, deca ulice – tradicionalno neke od najranjivijih grupa u Srbiji. On je naveo da je sve teži položaj novinara koji kritički pišu i govore i ocenio da su mediji u Srbiji bačeni u ekonomsko-politički vrtlog čije su žrtve ne samo novinari, nego i građani, jer bez slobodnih medija nema informisanih građana, a bez informisanih gradana nema slobodnih građana.

Demokratska stranka u subotu, 10. decebra u 12 časova, u više od 20 srpskih gradova, organizuje akciju “Protiv režima”, saopšteno je danas. Akcija u Smederevu biće organizovana podelom propagadnog materijala u centru grada, razgovorom sa građanima, a akciji će prisutvovati i narodni poslanik Radoslav Milojičić.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!