Sarajevski sevdah na drugačiji način

SMEDEREVO, 8. decembar 2016 – Popularni sevdah sastav Divanhana iz Sarajeva, po prvi put će gostovati u Smederevu, u Centru za kulturu, u subotu, 17. decembra.

Ovim koncertom  nastavljaju evropsku turneju, kojom promovišu svoj novi album „Zukva“. Album je nedavno za exYu prostor objavio Multimedia Music, a za svetsko tržište ga objavljuje engleski ARC Music, najagilniji izdavač etno muzike. Sa ovog izdanja već se rado slušaju „Oj Safete, Sajo, Sarajlijo“, „Da sam ptica“, „Ciganka sam mala“ i druge poznate sevdalinke i pesme sa Balkana.

Bosanskohercegovački world music bend Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali kao rezultat fuzije džez, pop i klasične muzike 20. veka. Namera benda je negovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim i pažljivim osvrtom na sevdalinku.

Bend je, početkom 2009. godine, osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Članovi benda su Naida Čatić (vokal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke).

Zukva je vrsta kisele jabuke koja raste u Bosni i Hercegovini. Jakog je korena, sitnih plodova i krivudavoga stabla. Ne može se presađivati, ali se na nju uspešno kaleme različite vrste jabuka. Crpeći inspiraciju upravo iz Zukve, kao svojevrsnog simbola jakog korena istorijske i kulturne baštine Bosne i Hercegovine, nastavljaju putovanje zemljama Balkana, sakupljajući u svoj ranac, notu po notu, bogatu muzičku baštinu naših naroda, kao sitne plodove jabuke. Na svom krivudavom putu, kao stablu Zukve, susrećući ozarena lica ljudi različitih tradicija i kulturnih običaja, „kalemiše“ svoj muzički izražaj njihovom bisernom unikatnošću, bruseći ga u oblik koji je sada tu pred Vama.

Koncert će se održati u Velikoj dvorani sa početkom od 20 časova. Ulaznice po ceni od 500 dinara u parteru i 400 dinara na balkonu prodaju se na Biletarnici Centra za kulturu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!