Okitili Smederevo za 12 miliona!?

SMEDEREVO, 30. novembar 2016 – Raspravljajući o trećem ovogodišnjem rebalansu budžeta, predstavnici vladajuće koalicije na današnjoj sednici Skupštine grada Smedereva branili su najnovije finansijske izmene, dok su opozicioni odbornici ukazivali na velika smanjenja u pojedinim oblastima.

Predstavnici odborničke grupe Dosta je bilo su primetili da su rashodi za plate službenika povećani za pet miliona dinara, dok su velika smanjenja predviđena za poljoprivredu, kulturu, sport i obrazovanje.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović je priznala da je pet  miliona opredeljeno za decembarske plate zaposlenih u Direkciji, kako je rekla „što možda nije po zakonu“. Inače, zakonska obaveza gašenja indirektnih budžetskih korisnika, kao što je Direkcija, stupa na snagu od 1. decembra.

Šef demokrata Andreja Pavlović je ocenio da je rebalans urađen isključivo zbog Direkcije i „kićenja grada“.

Prema njegovim rečima, poveriocima će u narednih 30 dana, po gašenju Direkcije morati da se isplati 57,5 miliona dinara, a da bi „Smederevo svetlelo kao Pariz, istoj firmi koja je je kitila Beograd Siniše Malog, biće izdvojeno 12 miliona dinara“.

Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine grada Smedereva su, pored ostalog, predlozi odluka o pokretanju likvidacije JP Direkcija za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište, rebalans budžeta i povećanje cena zakupa poslovnog prostora u javnoj svojini grada Smedereva.

Cene zakupa poslovnog prostora biće povećane u odnosu na dosadašnje, pa će zakup poslovnog prostora u javnoj svojini grada Smedereva, tzv. „opštinski lokali“, po metru kvadratnom u ekstra zoni iznositi 600 dinara bez PDV-a, umesto dosadašnja 522 dinara, što je povećanje od oko 15 odsto.

Povodom činjenice da je današnja sednica treća u istoriji smederevskog skupštinskog života koju elektronski mediji ne prenose direktno ili odloženo, a o odlukama i učinku odbornika sporadično izveštavaju  uglavnom dopisnici beogradskih glasila, predstavnik odborničke grupe DSS/Dveri, Predrag Dimitrijević je predložio da se odbornici odreknu dela svojih prinadležnosti kako bi se finansirali prenosi skupštinskih zasedanja.

Recimo i da je najnovijim rebalansom budžeta od prethodno projektovanog iznosa od oko pet miliona dinara, za informisanje opredeljeno četiri miliona manje – ukupno 850.000 dinara!?

Takođe, odbornici danas raspravljaju o izmenama i dopunama programa poslovanja javnih preduzeća i izmenama i dopunama planova, programa poslovanja i finansijskih planova ustanova i organizacije čiji je osnivač grad Smederevo, za 2016. godinu.

Na dnevnom redu su Statut novoformiranog Javnog preduzeća Urbanizam, izmene Statuta Doma zdravlja Smederevo, izmene Odluke o pribavljanju i raspolaganju stvarima u javnoj svojini grada Smedereva i izrada Plana detaljne regulacije Luke Smederevo.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!