Kako to rade u prestonici

Kulturni centar GRAD,

Braće Krsmanović 4,

11000 Beograd

GRAD, Evropski centar za kulturu i debatu, je nastao na inicijativu Kulturnog Fronta Beograd i Felix Meritis fondacije iz Amsterdama. Zahvaljujući podršci Ministarstva inostranih poslova Holandije kroz program MATRA i beogradske opštine Savski venac, po prvi put kod nas jedan objekat industrijskog nasleđa postaje mesto kulturnih dešavanja.

 Program Kc GRAD za DECEMBAR  2016.

  1. oktobar – 15. decembar

 Frontiers In Retreat – Karl Gifni

 

U okviru projekta Frontiers in Retreat od 16.oktobra do 15. decembra gost Artist in Residence programa KC Grada biće irski umetnik Karl Gifni. Karl je vizuelni umetnik koji istražuje socijalni kapital kroz empirijska istraživanja i performanse, iznoseći to kroz različite aktivnosti poput pčelarstva, rudarstva ili modifikovanja automobila. On radi u eklektičnim okruženjima počevši od uzgajališta morskih konjica, preko crkava do autoputeva. Tokom boravka će dve nedelje provesti u ruralnom okruženju otvorenog muzeja „Staro selo“ u Sirogojnu, gde će se inspirisati i svoj rad posvetiti drvetu. Njegov umetnički izraz će biti obogaćen i boravkom u Beogradu, kako bi kroz opozit sela i grada proširio svoje polje delovanja.

Diplomirao je na Državnom koledžu za umetnost i dizajn – National College of Art and Design (NCAD), a zvanje mastera je stekao na Institutu Irske za umetnost, dizajn i tehnologiju – Irish Institute of Art, Design & Technology (IADT). Jedno vreme je proveo na Univerzitetu u Ljubljani tokom svojih postdiplomskih studija.

Takođe, on je suosnivač i direktor The Good Hatchery, eksperimentalne umetničke inicijative, koja deluje u divljinama močvarne Irske.
Poslednjih nekoliko izložbi je imao širom Evrope: Excavations u HIAP Gallery Augusta, Helsinki (FI), PEINT u Leitrim Sculpture Centre (IE), Partij voor Ierland u Roodkapje Rotterdam (NL); and Sisyphus Americana u Hoffman LeChance Gallery, St. Louis (US).

Projekat se realizuje uz podršku EU programa za kulturu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

.

 

 28. novembar – 11. decembar

Jelena Marjanović – Roba 

Slikarka Jelene Marjanović je diplomirala slikarstvo 2005. godine u klasi profesora Koste Bunuševca, na Akademiji lepih umetnosti. Članica je ULUPUDS-a, a aktivno izlaže od 2005. godine na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Izlagala je grupno u Firenci, Lisabonu, a ovogodišnju samostalnu izložbu imala je i u Gradskoj galeriji u Kotoru. Publici KC Grada predstaviće se prvi put, a to će joj biti druga samostalna izložba u 2016. godini.

Autorka se već duže vreme bavi temom konzumerizma odnosno njegovog uticaja na savremenog čoveka, fokusirajući se u svojim slikama na scene svakodnevice, na pokušaje aktera da budu srećni, ali u unapred zadatim okvirima kapitalizma.

Radno vreme galerije je svakog dana od 14 do 20 časova.

Petak 2. decembar

20h

Wyrdsisters

 

The Tronic Lab sa ponosom predstavlja Wyrd Sisters, veče klasične dreg zabave sa početkom u 21h, u izvedbi tri beogradska dreg kvina. Dekadenca, Valerie Candy i Dajana Ho, kroz čitav sat programa prikazaće tri različita pristupa dregu u tri kategorije – mjuzikl, acapella i trash-pop.

Voditeljka večeri – Markiza De Sada.

Pre i posle centralnog programa za vas muziku pušta DJ mandymendi.

 

23h

 v!bes

 Vreme je za 6ti po redi v!bes ~ događaj koji spaja umetnike i ljubitelje muzike bliskog senzibiliteta, stila i strasti prema muzici. V!bes promoviše soulful, funky, rare i egzotičan zvuk. Već više od godinu dana prašimo podijum Kulturni centar GRAD i delimo ~ v!bes.

Line ~ up

FoodforyaSoul Ffys, Brussels BE

// Nowadays Records

http://soundcloud.com/foodforyasoul

Spacewalker, Belgrade RS

// Balance Radiō / Music Is My Sanctuary

https://www.mixcloud.com/Spacewalker/

Tickets:

FREE ~ until midnight

250RSD ~ after midnight

Genres:

modern soul~ jazz~ future funk~hiphop~deep afrobeat~house~worldwide grooves

v!bes ~ sharing passion, music and culture

Subota 3. decembar

14h

BeFem Workout – Excersize your feminism!

 

BeFem WorkOut je jednodnevni događaj koji nastoji da pokrene debatu o zaštiti ljudskih prava i feminističkim odgovorima na rastući uticaj nacionalizma i konzervativnih pokreta širom sveta. Ovaj događaj nastaje kao reakcija na retradicionalizaciju društva i uskraćivanje prava na slobodu izražavanja.

BeFem WorkOut promoviše pravo na donošenje odluka o sopstvenom zdravlju, telu seksualnosti i identitetima bez osećaja straha, prinude i diskriminacije. BeFem WorkOut održava u formi feministički duh i telo u sigurnom i prostoru otvorenom za sve koji su u društvu okarakterisani kao Drugi zbog nekog ličnog svojstva ili pripadnosti određenoj grupi.

Vežbamo da ostanemo snažne i kako bismo izoštrile argumente potrebne za feminističku borbu. Dobrodošle/i ste na dan diskusija, performansa, muzike i plesa!

BeFem Workout organizuju BeFem feministički kulturni centar u partnerstvu sa fondacijama Kvinna till Kvinna i Global Fund for Women.

Ponedeljak 5. decembar

19h

Delikatesni ponedeljak – IMAGEteam

IMAGEteam je full-service advertajzing agencija koja postoji 11 godina i tim profesionalaca sa dugogodišnjim iskustvom iz oblasti strateškog planiranja, ATL i BTL advertajzinga, PR-a, kao i digitalnih komunikacija uključujući web, društvene mreže, online PR, reputation management, e-mail i mobile marketing.

U ponedeljak 5. decembra vas goste u Kulturnom centru GRAD i proslavljaju lansiranje novog vebsajta. Uz pomoć kuvarskog tima Salaša 137 za ovu priliku spremaju svinjski paprikaš, kotekino i razne mazalice.

Pop zvezda Luke Black specijalni je gost ovog događaja koji će nas obradovati lajv nastupom koji počinje u 21h. Disko i sentiš muzičku podršku daje Bagheera.

WEB: http://imageteam.rs/

INSTAGRAM: @imageteamagency

Cena bona je 150 rsd i sav prihod ide u dobrotvorne svrhe, kao podrška akciji „Pošto život?“ u kojoj se prikupljaju sredstva za lečenje Marija Jurešića koji boluje od malignog melanoma IV stepena.
Sreda 7. decembar

21h

Jazz u Gradu – Belgrade Funk Combo

 

Belgrade Funk Combo je sastavljen od iskusnih, poznatih muzičara, koji izvode kombinaciju sopstvenih numera i obrada instrumentalnog old-school funk žanra uz dosta improvizacije i spontane interakcije na bini.

Bend je ove godine u sopstvenoj režiji izdao i live CD pod nazivom „Bootleg“, koji je moguće kupiti po simboličnoj ceni od 200din.

Uz DJ podršku zagarantovan je celovečernji užitak za sve funk sladokusce.

Ljuba Paunić (sax), Nenad Stefanović Japanac (b), Vladimir Žutić (gtr), Tom Feđa Franklin (dr), Branko Kosar (B3)

cena karte 200 rsd

Četvrtak 8. decembar

21h

Perspective Alt/Shift – Phobos / Sounterfate / SOL

Sa velikim zadovoljstvom vam predstavljamo senzualnu formaciju bendova i to sve pod barjakom alternativnog, drugačijeg, u nadi da će vas nekonvencionalni pristup stvaralaštva u metal i hardkoru pokrenuti na one stare, dobro poznate stvari, kao štu su: skakanje, igranje, urlanje, sipanje, prosipanje, smejanje, plakanje, razmišljanje i zaboravljanje.

Cena karte: 300 dinara

Petak 9. decembar

21h

GistroPop

Subota 10. decembar

23h

Puzzlin

Turisticka agencija Puzzle Groupu u saradnji sa dva afirmisana muzicka brenda, ///BASS.CODON/// i Vandalizm, zapocinje serijal zurki pod naslovom PUZZLIN’. Za pocetak ove misije koja za cilj ima spajanje i prozimanje kako nasih mladih ljudi koji putuju, tako i stranih mladih turista koji obilaze nas grad, a u okvirima muzickih desavanja, odlucili smo da je idealno mesto za takvu priliku prostor, vec godinama kultnog KC Grada. Naravno, ova desavanja nisu iskljucivo rezervisana samo za ljude koji putuju, vec i ostale mlade ljude koji zele upoznavanje, a muzika je uvek dobar povod za tako nesto. U okviru serijala, a u predstojecem periodu, bice organizovano jos dosta tematskih veceri, a sa istim ciljem o kome pricamo.

Lineup:

– Rebel B – ///BASS.CODON/// – https://www.facebook.com/rebelb.dubstep

– Vandal Steve – VANDALIZM – https://www.facebook.com/bgvandalism/

Vidimo se na otvaranju!

Nedelja 11. decembar

21h

Kad je francuz sreo srpkinju

 

Posle uspešnog šoua: FRANCUZ U SRBIJI , evo novog naslova: KAD JE FRANCUZ SREO SRPKINJU.

Predstava je na engleskom sa malo srpskog.

** Ulaz : 250 dinara **

Arno je glumac i stand-up komičar. Jovana je talentovana džez pevačica. Oni odlučuju da naprave šou zajedno. Gluma i pevanje. Kada se Francuska sretne sa Srbijom… i zavoli je !

To je ljubavna priča o Francuskom slikaru Pjeru Belvilu i džez pevačici Jovani Jovanović u Beogradskom « ludilu ». ORIGINALNA PRIČA SA DŽEZ KLASICIMA.

 

 

Ponedeljak 12. decembar

19h

Delikatesni ponedeljak –Najkraći dan by Filmkultura

20h

22 slike alternativne stvarnosti – Nenad Milovanović

Ponedeljak 12. decembar rezervisan je za otvaranje specifične izložbe autora koji nije formalno obrazovan kao slikar. U pitanju je advokat Nenad Milovanović koji će predstaviti svoje 22 slike alternativne stvarnosti.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu. Radi u Beogradu kao advokat od 1987. godine. Slikarstvom je počeo da se bavi 2007. godine. Ovo je prvi put da izlaže svoje radove.

Inspiraciju za svoje slike umetnik nalazi u ljudskim licima, imaginarnim gradovima, stvarnim dešavanjima, ali i događajima iza ”vrata percepcije”. U njegovim radovima, pored elemenata onoga što smo navikli da smatramo stvarnošću, ponuđen je uvid u onostrani, natprirodni i nadiskustveni svet; povezivanje nečega što je bilo sa onim šta je moglo da bude. Dvoslojnost likovnog izraza ostavlja nam otvoren put od jedne ka drugoj stvarnosti. Uz pomoć slobodnih asocijacija, simbola, skrivenih formula i intenzivnog kolorita umetnik nas uvlači u svoje iracionalno, u „mistične vizije“. Iako alternativna stvarnost koju slika Nenad Milovanović poseduje dozu nevinosti i bajkovitosti, ona u sebi nosi i opasnosti i pretnje.

22 dela, nastala su u desetogodišnjem periodu i čine svojevrstan autobiografski iskaz.

Otvaranje je zakazano za 20 časova a izložba traje do 15. decembra. Radno vreme galerije je od 14 do 20 časova

Sreda 14. decembar

21h

Jazz u Gradu – Cannonball & Coltrane Tribute

Aleksandar Jacimovic-tenor sax

Max Kochetov-alto sax

Ivan Aleksijevic-piano

Milan Pavkovic-double bass

Petar Radmilovic-drums

cena karte 200 rsd

Petak 16. decembar

17 – 22h

Moda za poneti

Decembarska Moda za poneti je događaj koji svi nestrpljivo očekujemo i kome se radujemo! Jubilarni deseti put će se praznična Moda održati u Kc Grad 16. 17. i 18. decembra.

U okviru Mode za poneti možete pogledati i izložbu plakata Mode za poneti grafičke dizajnerke Monike Lang

Subota 17. decembar

17 – 22h

Moda za poneti

Decembarska Moda za poneti je događaj koji svi nestrpljivo očekujemo i kome se radujemo! Jubilarni deseti put će se praznična Moda održati u Kc Grad 16. 17. i 18. decembra.

U okviru Mode za poneti možete pogledati i izložbu plakata Mode za poneti grafičke dizajnerke Monike Lang

Nedjelja 18. decembar

17 – 22h

Moda za poneti

Decembarska Moda za poneti je događaj koji svi nestrpljivo očekujemo i kome se radujemo! Jubilarni deseti put će se praznična Moda održati u Kc Grad 16. 17. i 18. decembra.

U okviru Mode za poneti možete pogledati i izložbu plakata Mode za poneti grafičke dizajnerke Monike Lang

Utorak 20. decembar

20:30h

Ogledanja – Tijana Tomić

U utorak 20. decembra od 20:30 časova otvaramo izložbu slika Tijane Tomić pod nazivom Ogledanja. Autorka je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna, u Beogradu, 1996.godine i član ULUPUDUS-a od 1997, sa statusom samostalnog umetnika. Radila je kao scenografkinja i kostimografkinja na televiziji Beograd i u reklamnim spotovima, dok je kao slikar izlagala grupno i samostalno od 1998. godine

Postavku čini niz portreta, vrlo introspektivne atmosfere. Tomić slika portrete kao odraze različitih emocija, raspoloženja, stanja. Portreti su pre delovi ličnosti ili osobina, a ne puki prikaz konkretih osoba. Naša ogledanja prema unutra i ogledanja u drugom. Ogledamo se sami u sebi i u svetu oko nas, ugradjujući se jedni u druge. Spolja i unutra, kroz drugog do sebe i obrnuto. Slikanje tačke u kojoj smo svi isti, ono što je zajednicko svima nama bez obzira na spoljašnja dešavanja jer unutrašnji svetovi su od istog materijala.

Boja igra značajnu ulogu koja prevazilazi formu jer kako kaže autorka: „Različita stanja i raspoloženja dočaravam bojom, kontrastom ili komplementarnošću… potezom. Vibracije boja kao apstrakni doživljaj osećanja. Tako da sasvim lične percepcije unutrašnjosti bivaju tačke spajanja sa univerzalnim. Stoga se i nadam da se u mojim slikama možemo ogledati.”

Izložba će biti otvorena do nedelje 25. decembra, a radno vreme galerije je uobičajeno od 14 do 20 časova.

Petak 23. decembar

23h

All That Bass

 

DJs:

Rimrunner

Slobass

Necone

Bitz

Side1

Džonidža

Rahmanee

Euphorics

Subview

Phase

MCs:

BoJah

Don Dada

Edge

Rasheed

Cena karte:

free do 23h, 300 rsd posle 23h

 Subota 24. decembar

23h

The Tronic Lab

Music makes the poeple come together. Zbog toga, The Tronic Lab posvećuje svoju osmu žurku najvećoj pop ikoni u istoriji – MADONNI. Sa Sonjom Sajzor i Markizom De Sadom za dekovima, i ostalim Tronic Lab kraljicama na frontu, publika će uživati u performanisma Madonninih pesama koje će izvoditi performerke, svaka obučena kao prepoznatljiva Madonna era.


Nedelja 25. decembar

14h

Turnir u igri 1, 2, 3

 

Ponedeljak 26. decembar

19h

Delikatesni ponedeljak

20h

Velikani grafičkog dizajna #1: Saveta i Slobodan Mašić – promocija knjige i izložba

U okviru projekta Velikani grafičkog dizajna Kulturni centar Grad izdaje prvu malu monogtafiju posvećeno radu bračnog para Mašićć. Osim obimne biografije i reprezentativnih radova, publkacija sadrži i tekstove Jerka Denegrija, Ane Radovanović i Valentine Milenković.

Povodom promocije monografije planirana je i izložba knjiga, časopisa i publikacija Savete i Slobodana Mašića.

 

Četvrtak 29. decembar

22h

Novogodišnji concert – Miško Plavi

Koncerti Miška Plavog tradicionalno oduševljavaju publiku koja rado iznova sluša njegove muzičke bravure. U jeku priprema za novogodišnje praznike 29. decembra u 22h Miško Plavi nastupa pred publikom Kc Grada, sa uigranim sastavom koji, pored njega, čine Vasil Hadžimanov, sinti bas i klavijature i Srdjan Dunkić na bubnjevima.

Milivoje Petrović (Miško Plavi) je multiinstrumentalista koji se pojavio na novotalasnoj rok sceni početkom osamdesetih godina kao gitarista, basista i klavijaturista saradjujući sa bendovima: Via Talas, D’Boys, Piloti, Ekatarina Velika, idr. Poslednjih godina njegova preokupacija je harmonika, a sa ovim instrumentom je izgradio značajnu svetsku karijeru.

Od 2000. godine izvodi program Music Around the World sa kojim je održao više od 200 koncerata u Japanu gde je objavio i album Istok ljubi zapad.

Autor je muzike za nekoliko srpskih, francuskih i američkih filmova.

Vasil Hadžimanov je prepoznatljiv kao predvodnik VH band-a,vodećeg fjužn sastava na ovim prostorima. Školovao se na čuvenom Berklee koledžu, a tokom kratkog boravka u Njujorku sredinom devedesetih svirao je sa muzičarima kao što su Matt Garrison, Rodney Holmes, David Binney, Danny Sedownick, itd.

Srdjan Dunkić – Johnny jedan je od najtraženijih studijskih muzičara u regionu. Karijeru je počeo već kao dvanaestogodisnjak. Bivši je član VH band-a, a nastupao je i snimao sa mnogim poznatim muzičarima i grupama (Bata Kovac, K2, Zana, Dragoljub Djuričić, Fuzzbox). U svojoj bogatoj muzičkoj biografiji se može pohvaliti i nastupima sa čuvenim Cosey Powell-om na njegovoj evropskoj turneji.

Subota 31. decembar

23h

Samo Ljubav NYE

Ewox & Tamarinsky – All Night Long

Ekskluzivan novogodišnji nastup, specijal nad specijalima za doček 2017. godine. SAMO LJUBAV uzvraća udarac!

Njihov poslednji nastup je bio pre tačno pola godine. Ovo će možda i jedini nastup u 2017. godini! Tradicija se nastavlja, a ko je dočekao prethodne godine u KC GRADu uz SAMO LJUBAV kolektiv, zna o čemu govorimo.

Cena karte u pretprodaji 400 RSD u KC GRADu. 500 RSD na ulazu.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!