Selfie kroz srpsku umetnost

POŽAREVAC, 23. novembar 2016 – Multimedijalna izložba na otvorenom „#Samoslikanje–selfie kroz srpsku umetnost“, po principu muzeja na otvorenom, danonoćno pristupačne izložbe, kopije 25 dela najpoznatijih autoportreta srpskih slikara koji se čuvaju u najznačajnijim muzejskim i privatnim zbirkama u Srbiji, biće izložena na frekventnim lokacijama u centru Požarevca, u glavnom gradskom parku, u šetačkoj zoni Starog korzoa i na ogradi Narodnog muzeja u Požarevcu, od 23. novembra do 10. decembra 2016.

Požarevac će tako postati „grad muzej“ a prolaznici aktivni učesnici izložbe.

Osim šetnje kroz otvorenu galeriju i uživanja u svakom delu pojedinačno, moguće je saznati nešto više o nastanku dela, autorima i zbirkama u kojima se dela čuvaju preko jedinstvenih QR kodova koje su deo legendi ispod slika, i koji direktno povezuju sadržaj izložbe sa sadržajem online kolekcije na sajtu www.artdistrict.rs. Kroz posebnu PLATFORMU SAVREMENIH AUTOPORTRETA – TVOJ SELFIE (http://artdistrict.rs/?page_id=549) svi učesnici izložbe će moći da učestvuju u kreiranju sopstvenih selfija nastalih tokom ove izložbe.

Izložba „Samoslikanje – selfie kroz srpsku umetnost“ ne pokušava da trend selfija interpretira na način na koji su se vekovima kroz teoriju umetnosti analizirale ličnosti umetnika, niti da ih postavi u istu ravan, već da ponudi mogućnosti proučavanja današnjeg sopstva kroz dva medijuma: jednog nastalog u renesansi a drugog nastalog na početku XXI veka.

Izložba se sastoji od 25 brižljivo odabranih dela srpske umetnosti koji spajaju četiri veka kontinuiranog trajanja portretskog slikarstva na našim prostorima, od XVIII veka pa sve do današnjih dana. Uz pomoć svesrdnog zalaganja institucija kulture, muzeja, legata, galerija i privatnih kolekcionara, izložba je uspela da uspostavi kontinuitet u predstavljanju umetnikovog sopstva kroz četiri veka, nekoliko država, kulturoloških miljea i pripadnosti:

Fondacija Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barilli, PožarevacGalerija Matice srpske Novi SadGalerija Milan Konjović SomborKuća Legata BeogradMuzej istorije Jugoslavije BeogradMuzej rudničko-takovskog kraja Gornji MilanovacMuzej savremene umetnosti BeogradNarodni muzej PožarevacNarodni muzej ZrenjaninSpomen – Zbirka Pavla Beljanskog Novi Sad, Privatna kolekcija Đura Popovića Novi Sad, Fond Olge Olje Ivanjicki BeogradNarodni muzej u Beogradu.

Kroz galeriju na otvorenom posetioci su u prilici da pogledaju autoportrete koji su tokom vremena postajali nosioci značenja određenog stila, pokreta, epohe ili duha vremena. U pitanju su dela sledećih umetnika:

Milena Pavlović Barilli, Stefan Tenecki, Stevan Aleksić, Milan Konjović,  Milenko Šerban, Zora Petrović, Miloš Bajić, Živorad Nastasijević, Božidar Prodanović, Marij Pregelj, Mića Popović, Ivan Radović, Jelena Ćirković, Uroš Predić, Milić od Mačve, Kosta Josipović, Aleksandra Beba Božić, Daniel Glid, Živko Stojsavljević, Stevan Markuš i Olja Ivanjicki.

Kako je istakla autorka izložbe, kustos istoričar umetnosti Julija Bašić, samoslikanje jeste nova srpska kovanica za reč selfie, koja ukazuje kako na sopstveno oslikavanje lika ali isto tako i fotografsko beleženje lika.

„Naš cilj je bio da kroz savremeni trend selfija povežemo četiri veka trajanja srpskog portretskog slikarstva, da ukažemo na status umetnika i njihovo viđenje sopstva, ali isto tako da posegnemo da se i današnji posetioci izložbe zapitaju ko su oni zapravo danas“, istakla je Bašićeva.

Celokupna izložba postoji i u digitalnoj verziji na sajtu Art Distrikta: www.artdistrict.rs

Zvanični haštag je #samoslikanje.

Izložbu organizuje Art Distrikt iz Požarevca kroz projekat „#Samoslikanje-selfie kroz srpsku umetnost“ a sufinansira se uz podršku grada Požarevca kroz projekte u kulturi za 2016. godinu.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!