Opstruiranje medija

SMEDEREVO, 23. novembar 2016 – Prošlo je više od 120 dana od isteka roka za objavljivanje rezultata konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja u 2016. godini za Grad Smederevo, a da se po ovom pitanju do danas niko od nadležnih nije oglasio.

U tekstu konkursa, koji je još 30. marta objavio Grad Smederevo u lokalnom nedeljniku i na zvaničnoj internet prezentaciji i koji je bio otvoren 20 dana, piše da rešenje o raspodeli sredstava donosi Gradsko veće, na predlog Komisije, u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa.

Novinari portala Podunavlje.info, još krajem avgusta su  uputili pismo Kabinetu gradonačelnice Smedereva, podsetivši na konkursne rokove i interesujući se da li je Komisija napravila predlog za Gradsko veće, da li je doneto rešenje i kada će biti objavljeni konačni rezultati konkursa. Odgovor do danas, posle tri meseca, nismo dobili.

Otprilike u isto vreme, obratili smo se i novinarskim udruženjima (UNS, NUNS, ANEM, Lokal pres), koja imaju svoje članove u komisijama u čitavoj Srbiji, pa i u Smederevu. Zamoljeni su (pre tri meseca) da nam odgovore da li je Komisija završila posao, odnosno da li je napravljen predlog za Gradsko veće kako bi u razumnom roku bili objavljeni rezultati konkursa, kao i za pojašnjenje da li je i šta predvideo zakonodavac u sličnim situacijama (nerealizacije već pokrenutog postupka konkursa). Odgovor, takođe, do danas nismo dobili.

Gradsko veće donelo je 20. juna rešenje o obrazovanju Komisije za ocenjivanje projekata i imenovanju tri člana – predstavnika Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženje novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kao i predstavnika Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i Asocijacije lokalnih nezavisnih medija Lokal pres.

Prema dostupnim i nezvaničnim informacijama, Komisija se do danas nije sastajala, iz nepoznatih razloga. Odgovorna za izvršenje budžeta, gradonačelnica Jasna Avramović je, tokom neprimerenih opaski na račun „neposlušnih medija“, tokom pretposlednjeg skupštinskog zasedanja, pomenula da „baš neće „iz inata“ da da pare“. Kao da je reč o njenim privatnim, a ne našim parama, svih građana Smedereva, koji imaju pravo na valjano, profesionalno i objektivno informisanje, a ne samo na „naše novinarstvo“.

Za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja u 2016. godini, Grad Smederevo je pomenutim konkursom opredelio sredstva u ukupnom iznosu od 3.663.064,00 dinara, dok su pojedinačni iznosi po projektu od 150.000 do 500.000 dinara. Poređenja radi, u 2015. godini je za projektno sufinansiranje medija bilo opredeljeno 11,5 miliona dinara.

Iz svega navedenog nameće se zaključak da se ovakvim finansijskim iznurivanjem medija, mnogih u Srbiji koji preživljavaju isključivo ili pretežno putem projektnog sufinansiranja, veoma smišljeno dela u pravcu g/u/ašenja ne samo „nepodobnih“ medija, a sve u cilju minimiziranja uticaja onih koji stvari vide svojim očima ili misle iole drugačije i to bez ikakvih posledica po vlast koja o tome odlučuje.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!