Dan grada Smedereva

SMEDEREVO, 22. novembar 2016 – Svečana akademija povodom Dana grada Smedereva biće održana u sredu, 23. novembra sa početkom u 19 sati u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, saopšteno je danas.

Kroz obeležavanje Dana grada negujemo spomen na Aranđelovdan 1805. godine kada je turski zapovednik dizdar Muharem Guša  predao ključeve Smederevske tvrđave vođi srpskih ustanika voždu Karađorđu. Obeležavajući Dan grada Smedereva podsećamo se i na početne korake u uspostavljanju moderne srpske države, kao i na vraćanje Smederevu statusa političkog i kulturnog centra, poručuju organizatori.

Istovremeno podsećaju da je predaja ključeva smederevskog grada u ruke vožda Karađorđa omogućila i da Smederevo postane sedište Praviteljstvujuščeg sovjeta serbskog koji je kao centralni organ vlasti u ustaničkoj Srbiji radio na poboljšanju društvenog, ekonomskog i kulturnog stanja.

Program svečane akademije obuhvata prikazivanje retrospektivnog filma o aktivnostima u gradu tokom prethodnih godinu dana, obraćanje gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović, kao i dodelu priznanja pojedincima i organizacijama koji su svojim radom doprineli dobrobiti Smedereva. U umetničkom programu obeležavanja Dana grada učestvuju Gradski ženski hor „Kir Stefan Srbin“ i Kamerni orekstar muzičke škole „Kosta Manojlović“ Smederevo, ulaz je slobodan.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!