Ponovo zajedno SNS i SPS

SMEDEREVO, 18. novembar 2016 – Novi zamenik predsednika Skupštine grada Smedereva je Branče Stojanović (SPS), odlučili su danas smederevski odbornici, čime je ozvaničena koalicija Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije u Smederevu, po drugi put.

 

Skupština grada Smedereva današnje zasedanje počela je glasanjem o ostavci odbornika i dosadašnjeg zamenika predsednika Skupštine grada Smedereva Miše Ivkovića (SNS), koji je u međuvremenu postavljen za pomoćnika gradonačelnika za obrazovanje, i izborom novog zamenika predsednika lokalnog parlamenta.

 

 

Ivković je podneo ostavku na mesto odbornika da bi preuzeo funkciju koja je nespojiva sa funkcijom odbornika i od dana podnošenja ostavke nije preduzeo radnje i aktivnosti kao odbornik i zamenik predsednika Skupštine grada, pa nisu prekršeni pozitivno-pravni propisi, naveo je u pisanom odgovoru za Podunavlje.info, Bojan Milutinov, ovlašćeno lice za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja u Gradskoj upravi u Smederevu.

 

Podsećamo, Milutinov je potvrdio da je Ivković, u periodu između dve sednice, rešenjem gradonačelnice od 3. oktobra, postavljen za pomoćnika gradonačelnika za oblast obrazovanja i dodaje da je Ivković podneo ostavku na mesto odbornika 30. septembra, u skladu sa članom 46. stav 4. Zakona o lokalnim izborima

 

U skladu sa ovom zakonskom odredbom, o ostavci koju je odbornik podneo između dve sednice, Skupština grada Smedereva je dužna da odluči na narednoj sednici, kaže Milutinov i prejudicira da će Ivković “biti razrešen na 4. narednoj sednici Skupštine grada Smedereva”.

 

Podunavlje.info je prethodno nadležnima, u pisanoj formi, postavilo pitanje da li je u slučaju Ivkovića, koji je postavljen za pomoćnika gradonačelnika, a da prethodno nije razrešen dosadašnje funkcije na sednici Skupštine grada Smedereva, na način kako to predviđa Zakon o lokalnoj samoupravi, došlo do kršenja pozitivnih propisa.

 

Konkretnom postavljenju trebalo bi da prethodi razrešenje sa dosadašnje funkcije, na zakonom definisan način – u Skupštini grada Smedereva, što se u ovom slučaju nije dogodilo.

 

Podunavlje.info napominje da, na osnovu člana 39. Zakona o lokalnoj samoupravi, “zamenik predsednika skupštine bira se i razrešava na isti način kao i predsednik skupštine”.

 

To definiše član 38. stav 3. i 4. Zakona o lokalnoj samoupravi.

 

“Predsednik skupštine, na predlog najmanje 1/3 odbornika, bira se iz reda odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika skupštine opštine. Predsednik skupštine može biti razrešen i pre isteka vremena za koje je izabran, na isti način na koji je biran.”

 

Na aprilskim lokalnim izborima Ivković je biran za odbornika Skupštine grada Smedereva sa Izborne liste Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje, a na konstitutivnoj sednici krajem juna izabran je za zamenika predsednika lokalnog parlamenta.

 

“Ovo je čast za mene i partiju koju predstavljam i nadam se da ćemo raditi uz međusobno uvažavanje”, rekao je novoizabrani zamenik predsednik Skupštine grada Smedereva, Branče Stojanović, koji je u nekoliko prethodnih mandata obavljao funkciju predsednika lokalnog parlamenta.

 

Odborničku većinu u smederevskom parlamentu, od ukupno 70 odborničkih mandata, ima SNS koji je na poslednjim lokalnim izborima osvojio 44 mandata, SPS – 9, DS – 8, Dosta je bilo – 5 i Dveri/DSS – 4 odbornička mandata.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!