Tableti za smederevske odbornike

SMEDEREVO, 17. novembar 2016 – Odbornici Skupštine grada Smedereva od naredne sednice, koja je zakazana za sutra, biće informatički pismeniji – od lokalne samouprave zadužili su tablete i skupštinski materijali biće im dostavljani elektronskim putem.

 

Takođe, akreditovani predstavnici medija su, u najavi 4. sednice koja će se održati u petak, prvi put dobili skupštinske materijale elektronskim putem.

 

Ova odluka je doneta  kako bi se uštedeli troškovi za štampanje, odnosno kopiranje različitih dokumenata u okviru skupštinskih materijala, ali i u cilju veće efikasnosti skupštinskog sistema, rečeno je danas u Gradskoj upravi u Smederevu za Podunavlje.info.

 

“U okviru paketa sa Telekomom imamo pravo na mobilne aparate, pa smo umesto njih uzeli tablete. Bilo je malo problema u početku testiranja, ali krajnje reakcije odbornika, i vladajuće većine i opozicije, su pozitivne”, rekao je za Podunavlje.info neimenovani funkcioner.

 

Koliko je, međutim, budžetskih para utrošeno za nabavku tableta za sve narodne predstavnike u lokalnom parlamentu, a koliko za sam softver, nije odgovoreno, već je sugerisano da Podunavlje.info informaciju potraži od predsednika Skupštine grada, koji nije bio na radnom mestu u trenutku našeg poziva.

 

Kako je za Podunavlje.info izvestilo, samo za potrebe prethodne, 3. sednice Skupštine grada Smedereva održane u septembru, štampano je više od 300 kilograma papira, ne računajući koliko je dodatno utrošeno za svaku skupštinsku tačku koja je prethodno morala da se nađe na Gradskom veću.

 

Skupština grada Smedereva ima 70 odbornika, pa se za svaku sednicu, uz članove Gradskog veća i akreditovane medije, štampalo oko stotinu kompleta materijala, iako je, kako je ukazalo Podunavlje.info, dostavljanje e-poštom brže, jednostavnije i značajno jeftinije.

 

U svakom slučaju, ovo je tehnološki iskorak, posebno imajući u vidu činjenicu da su neki od najviših lokalnih funkcionera, elementarno ili funkcionalno, informatičke analfabete.

 

Odborničku većinu u smederevskom parlamentu, od ukupno 70 odborničkih mandata, ima SNS koji je na poslednjim lokalnim izborima osvojio 44 mandata, SPS – 9, DS – 8, Dosta je bilo – 5 i Dveri/DSS – 4 odbornička mandata.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!