Site icon podunavlje.info

Nisu prekršeni propisi, tvrdi ovlašćeno lice

SMEDEREVO, 16. novembar 2016 –  Dosadašnji zamenik predsednika Skupštine grada Smedereva Miša Ivković (SNS) podneo je ostavku na mesto odbornika da bi preuzeo posao, odnosno funkciju koja je nespojiva sa funkcijom odbornika i od dana podnošenja ostavke nije preduzeo radnje i aktivnosti kao odbornik i zamenik predsednika Skupštine grada, pa nisu prekršeni pozitivno-pravni propisi, navodi se u pisanom odgovoru ovlašćenog lica za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, Bojana Milutinova.

 

Milutinov je u odgovoru za Podunavlje.info potvrdio da je Ivković, u periodu između dve sednice,  rešenjem gradonačelnice od 3. oktobra, postavljen za pomoćnika gradonačelnika za oblast obrazovanja i dodaje da je Ivković podneo ostavku na mesto odbornika 30. septembra, u skladu sa članom 46. stav 4. Zakona o lokalnim izborima

 

U skladu sa ovom zakonskom odredbom, o ostavci koju je odbornik podneo između dve sednice, Skupština grada Smedereva je dužna da odluči na narednoj sednici, kaže Milutinov i prejudicira da će Ivković “biti razrešen na 4. narednoj sednici Skupštine grada Smedereva”.

 

Podunavlje.info je prethodno nadležnima, u pisanoj formi, postavilo pitanje da li je u slučaju Ivkovića, koji je postavljen za pomoćnika gradonačelnika, a da prethodno nije razrešen dosadašnje funkcije na sednici Skupštine grada Smedereva, na način kako to predviđaju pozitivni propisi, došlo do kršenja Zakona o lokalnoj samoupravi.

 

Konkretnom postavljenju trebalo bi da prethodi razrešenje sa dosadašnje funkcije, na zakonom definisan način – u Skupštini grada Smedereva, što se u ovom slučaju nije dogodilo.

 

Podunavlje.info podseća da se u članu 39. Zakona o lokalnoj samoupravi navodi: “Zamenik predsednika skupštine bira se i razrešava na isti način kao i predsednik skupštine”.

 

To dalje definiše član 38. stav 3. i 4. Zakona o lokalnoj samoupravi.

 

“Predsednik skupštine, na predlog najmanje 1/3 odbornika, bira se iz reda odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika skupštine opštine. Predsednik skupštine može biti razrešen i pre isteka vremena za koje je izabran, na isti način na koji je biran.”

 

To zakon omogućava, ali sigurno ne predviđa “smederevsku” situaciju, kada “her Miša”, kako ga zovu najbliži saradnici, nije zadovoljan jednom, pa dobija drugu funkciju. Osim ako nije u pitanju podvojena ličnost, a pokušavamo da verujemo da to, u ovom slučaju, nisu ni poklonodavac ni poklonoprimac.

 

Naredna sednica Skupštine grada Smedereva, na kojoj će odbornici raspravljati i po ovom pitanju, na samom početku zasedanja – ostavka na mesto odbornika i izbor zamenika predsednika Skupštine grada, zakazana je za petak, 18. novembar.

 

Na aprilskim lokalnim izborima Ivković je biran za odbornika Skupštine grada Smedereva sa Izborne liste Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje, a na konstitutivnoj sednici krajem juna izabran je za zamenika predsednika lokalnog parlamenta.

Exit mobile version