Parlament riba u Smederevu

SMEDEREVO, 10. novembar 2016 – Međunarodni ekološki pozorišni projekat „Parlament riba”, koji ima za cilj sprečavanje zagađenja reka i mora, gostovaće u Smederevu od  15. do 25. novembra, saopšteno je danas.

 

Tokom svog putovanja Balkanom, u periodu od 15. do 17. novembra, u Smederevu počinje međunarodni projekat „Parlament riba“, realizacijom trodnevne pozorišne radionice o očuvanju životne sredine u Osnovnoj školi „Dr Jovan Cvijić“.

 

Prethodno će biti organizovana akcija sakupljanja otpada, uz podršku Grada Smedereva i Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo i groblja“.

 

Dečiji radovi, instalacije, eksponati, nastali od otpada u okviru radionica, biće izloženi od 18. novembra u Centru za kulturu Smederevo, u saradnji sa EUCC-The Coastal Union Germany (EUCC-D) u okviru putujuće izložbe „Čovek–otpad-more“, koja informiše o  globalnoj opasnosti kojoj su širom sveta izložene reke i mora.

 

Završni deo projekta u Srbiji biće izvođenje istoimene pozorišne predstave 25. novembra u 19 časova u prostorijama Centra za kulturu, koja će povesti male i velike posetioce u svet „Parlament riba”. U predstavi će učenici, učesnici radionica, imati male gostujuće uloge.

 

Istog dana (25. novembar) u periodu od 15 do 16 časova biće organizovana povorka gradom (parada) „Parlament riba“, zajedno sa partnerima iz škole„Dr Jovan Cvijić“, Centrom za kulturu Smederevo, smederevskim pozorištem „Patos“ i lokalnom samoupravom, kojom se skreće pažnja na problematiku zagađenja vode.

 

Cilj projekta jeste da se deca regiona, učešćem u pozorišnoj predstavi, radionicama i javnoj povorci, upoznaju sa problemom, dobiju nova saznanja i prihvate nove sadržaje i stvore sopstveni pozitivni emotivni pristup tematici.

 

Najnoviji izveštaji Svetskog ekonomskog foruma predviđaju mračnu budućnost: U 2050. godini količina plastike bi mogla prevazići kolilčinu ribe u svetskim morima. Trenutno više od osam miliona tona plastike završava u morima. Ovo odgovara približno jednom kamionu otpada po minutu, sa povećanom opasnošću za floru i faunu. Pre svega, hemikalije koje su sastavni deo plastike imaju negativan uticaj na morski lanac ishrane. Dugoročne posledice i uticaj na ljudsko biće još uvek nisu u dovoljnoj meri istraženi. Ipak, već sada je jasno da je neophodno zaustaviti dospevanje otpada u morski eko-sistem, kao i da se već postojeći otpad u morima mora smanjiti.

 

Međunarodni ekološki pozorišni projekat „Parlament riba“, EUCC-The Coastal Union Germany (EUCC-D)  želi da motiviše ljude u Evropi da, delujući u svom sopstvenom životnom okruženju, ispune svoju građansku obavezu, tako što će se aktivno angažovati protiv progresivnog zagađenja vode.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!